Långtidsarbetslösheten berör oss alla

När arbetsmarknadsminister Eva Nordmark för ungefär ett år sedan försökte glida ur Ali Esbatis grepp i en interpellationsdebatt i riksdagen, skrev jag några rader till Ali. Vänsterpartiets ledamot i arbetsmarknadsutskottet är den som tydligast avslöjar att januariöverenskommelsens punkt 18 ”Arbetsförmedlingen reformeras i grunden” har tvingat S-regeringen att följa Centerpartiets Martin Ådahls anvisningar.

Den gång skrev jag ”snälla, måste ändå säga att jag tyckte synd om henne, hon vet ju att du har rätt, hon vet ju att du vet att du har rätt.”

Jag har svårt att beskriva mina känslor när Eva Nordmark i gårdagens ”Agenda” misslyckades med att försvara regeringen.

För det är obestridligt att långtidsarbetslösheten som samhällsproblem visar på en olycksbådande utveckling.

Jag citerar här några rader från socialförvaltningens underlag som ställdes till budgetberedningens förfogande. Vi får se hur lyhörd kommunledningen är. I fullmäktige interpellerade jag kommunstyrelsens ordförande, Benny Augustsson, S, vid två tillfällen om arbetsförmedlingens avveckling. Hans svar gjorde det klart att han förstår problematiken.

”Det arbetsmarknadspolitiska området står inför stora förändringar och reformering av Arbetsförmedlingens organisation pågår för fullt. Uppdraget att rusta och matcha arbetssökande kommer att förläggas till så kallade fristående aktörer. Vänersborg är en av 32 pilotkommuner där den nya modellen prövas och där tjänsten KROM har införts. Målsättningen är att KROM ska ha införts i samtliga kommuner i slutet av 2021. Det är idag svårt att veta hur samverkan mellan kommun och stat kommer att se ut, samt vilken roll och betydelse de privata aktörerna kommer att få inom det arbetsmarknadspolitiska området. Därför är viktigt att kommunens arbetsmarknadsenhet utformar en tydlig modell för hur samverkan ska se ut med de fristående aktörerna, där det tydliggörs vilken roll och ansvar Arbetsförmedlingen har i denna relation.”

”Omställningen av arbetsmarknadspolitiken och reformering av arbetsförmedlingen gör att kommunerna ställs inför stora utmaningar. Bland annat får kommunerna ta ett stort ansvar för de grupper som behöver extra stöd för att komma in på arbetsmarknaden. I Vänersborgs kommun faller det på Arbetsmarknadsenheten, att i samarbete med försörjningsstödsenheten verka för att arbetslösa som uppbär försörjningsstöd kommer in på arbetsmarknaden.

Reformeringen av AF innebär att merparten av AF:s serviceutbud kommer att erbjudas digitalt, vilket inte är gynnsamt för målgruppen försörjningsstödstagare. Som tidigare nämnts kommer i princip allt AF:s arbete inom rusta och matcha aktiviteter läggas ut på privata aktörer och arbetsförmedlarens roll reducerats till att fatta beslut om åtgärd och utöva kontroll.

AF kommer att lägga fokus på de arbetssökande som står närmast arbetsmarknaden när det gäller beslut om KROM insats, och att ge stöd till de arbetssökande som står längre ifrån kommer att falla på kommunens lott.”

”Inom överenskommelsen har handläggare inom AME, AF och IFO genomfört, och kommer genomföra kartläggning av personer som uppbär försörjningsstöd och som är inskrivna på arbetsförmedlingen. Cirka 350 personer har identifierats och av dessa har ca 80 personer fått beslut om KROM-insats och hänvisas till privata aktörer. Resterande personer kommer att erbjudas insatser genom AME:s försorg. Målgruppen är i stort behov av att rustas och många gånger saknas det arbetslivserfarenhet och gymnasial utbildning.

Ovanstående målgrupp beskrivs i termer som särskilt utsatta på arbetsmarknaden och utgör ca 75-80 % av de arbetssökande som är inskrivna på AF. Dessa individer befinner sig långt från arbetsmarknaden och många gånger finns ett behov av att klargöra förutsättningarna för ett långsiktigt och hållbart deltagande i arbetslivet.

Bedömningen är att Arbetsförmedlingen inte kommer att kunna möta detta behov.”

En reaktion på ”Långtidsarbetslösheten berör oss alla

  1. Pingback: Punkt 18 – vad sjutton gäller nu? – Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.