Falska toner?

Arbetsmarknadspolitiken är en statlig angelägenhet, eller hur?

Lyssnade på arbetsmarknadsminister Eva Nordmark igår.  Borde ha dragit en lättnadens suck! Det gjorde jag inte.

På skrivbordet låg socialnämndens text om MRP 2022. Idag ska nämnden meddela sig till budgetberedningen om hur man avser att hantera beskedet från i februari att någon utökning av budgetramen kan det inte bli frågan om.

Det är skillnad mellan Eva Nordmarks PowerPoint-bilder och det som socialförvaltningen skriver.

Förvaltningschefen skriver i inledningen: ”Anvisad budgetram som kommunstyrelsen fattade beslut om 2021-02-22 och som socialnämnden har att förhålla sig till inför 2022 innebar i stort en oförändrad budgetram jämfört med 2021. Förvaltningschef med ledning gör bedömning att socialnämnden skulle behöva tillföras ytterligare budget för att klara verksamheten såsom den är uppbyggd idag.”

En bra bit längre gäller det Anlagsbindningsnivån Arbete, Sysselsättning och Integration.

Utmaningar 2022
Det arbetsmarknadspolitiska området står inför stora förändringar och reformering av Arbetsförmedlingens organisation pågår för fullt. Uppdraget att rusta och matcha arbetssökande kommer att förläggas till så kallade fristående aktörer. Vänersborg är en av 32 pilotkommuner där den nya modellen prövas och där tjänsten KROM har införts. Målsättningen är att KROM ska ha införts i samtliga kommuner i slutet av 2021. Det är idag svårt att veta hur samverkan mellan kommun och stat kommer att se ut, samt vilken roll och betydelse de privata aktörerna kommer att få inom det arbetsmarknadspolitiska området. Därför är viktigt att kommunens arbetsmarknadsenhet utformar en tydlig modell för hur samverkan ska se ut med de fristående aktörerna, där det tydliggörs vilken roll och ansvar Arbetsförmedlingen har i denna relation.

Omställningen av arbetsmarknadspolitiken och reformering av arbetsförmedlingen gör att kommunerna ställs inför stora utmaningar. Bland annat får kommunerna ta ett stort ansvar för de grupper som behöver extra stöd för att komma in på arbetsmarknaden. I Vänersborgs kommun faller det på Arbetsmarknadsenheten, att i samarbete med försörjningsstödsenheten verka för att arbetslösa som uppbär försörjningsstöd kommer in på arbetsmarknaden.

Reformeringen av AF innebär att merparten av AF:s serviceutbud kommer att erbjudas digitalt, vilket inte är gynnsamt för målgruppen försörjningsstödstagare. Som tidigare nämnts kommer i princip allt AF:s arbete inom rusta och matcha aktiviteter läggas ut på privata aktörer och arbetsförmedlarens roll reducerats till att fatta beslut om åtgärd och utöva kontroll.

AF kommer att lägga fokus på de arbetssökande som står närmast arbetsmarknaden när det gäller beslut om KROM insats, och att ge stöd till de arbetssökande som står längre ifrån kommer att falla på kommunens lott.

Det får räcka. Det finns mycket mer text men budskapet är alltid detsamma.

Det kan låta bra och lösningsinriktad på en pressbriefing i något regeringskansli i Stockholm.

Här på golvet, i verkligheten, är det helt andra toner.

När budgetberedningen under tre dagar denna vecka rådgör om vad som bör göras, undrar jag vem beredningen lyssnar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.