Nu börjar allvaret

I veckan träffas budgetberedningen i Vänersborg under tre dagar. Det gäller nu att sammanställa underlaget inför ett beslut som kommunfullmäktige skall fatta 16 juni – Mål- och resursplan 2022-2024.

I botten ligger kommunstyrelsens anvisningar från 24 februari. På tisdag har de två sista av kommunens sju nämnder sina ”budgetsammanträden”. Nämndernas uppgift är att antingen ändra eller med godkännande skicka förvaltningarnas texter till kommunens budgetberedning.

Beredningen utgörs av fem ledamöter från kommunstyrelsens arbetsutskott. Där är kommunledningens partier i minoritet, hur konstigt det än kan låta. Benny Augustsson, S, kan räkna med lojalt stöd av Mats Andersson, C. ”Oppositionens” företrädare är Henrik Harlitz, M, Dan Åberg, M, och Marie-Louise Bäckman, KD. Anledningen till att jag skriver ut citationstecken runt ”oppositionens” är enkelt: Igen och igen händer det att det slutliga förslaget i kommunfullmäktige får stöd av sex partier, man ”kommer överens”.

Detta att i sista stund ”komma överens” sker av två anledningar.

Kommunledningen förfogar över 20 mandat, ”oppositionen” över 15. Övriga tre partier samlar 16 ledamöter. Finns det två skilda förslag i slutomröstningen, kan man aldrig veta hur utgången blir.

Det andra: Om vi är så många som 35 av 51 ledamöter som tycker samma sak, då uppfattas vi väl vara de som inte kan ha fel, eller hur?

Tillbaka till veckan som kommer. Onsdag 21 april träffas beredningen, nu finns ytterligare fem personer på plats, rättare sagt, på en insynsplats. Om inget parti har bytt ut sin representant, så är det: Ola Wesley, SD, James Bucci, V, Gunnar Henriksson, L, Göran Svensson, MBP och Anna-Karin Sandberg, MP.

Temat för onsdag förmiddag är: ”Budgetberedningen inleds, förberedelse inför de enskilda presidieöverläggningarna”.

Det tillkommer en presentation från ekonomistaben. I torsdags hade ju finansminister Magdalena Andersson lagt två tunga propositioner på riksdagens bord : ”2021 års ekonomiska vårproposition” och ”Vårändringsbudget för 2021”. Tack och lov finns SKR, Sveriges kommuner och regioner. Förbundets ekonomer sammanfattar och kommenterar innehållet i dessa två ganska omfångsrika och detaljerade dokument från regeringen.

I ekonomicirkuläret från SKR finns viktig information som påverkar kommunens budgetarbete.

·         350 miljoner extra till skolan under 2021

·         Matchningstjänster med mera utökas med 448 miljoner kronor 2021

·         1,1 miljarder extra under 2021 till vuxenutbildning

·         180 miljoner kronor till kommunala sommarjobb riktat till unga med socioekonomisk svag bakgrund år 2021

Stopp nu! Det är ju tillägg för året som är. Budgetberedning ska ju titta på vad som kan föreslås för 2022 och framåt. Så är det, men då finns det två saker som spelar roll. Tilläggen för 2021 kan möjligen röja en del hinder ur vägen för att det ska gå bra och bättre. Löser man några problem nu, så blir förutsättningarna för 2022 genast bättre. Å andra sidan kan det alltid finnas en risk att tillskott nu leder till åtaganden, mer personal, förändringar i verksamhetens organisation. 2021 får kommunen extra pengar, men hur blir det nästa år?

Annan viktig information från SKR finns i dessa två meningar: ”Löneökningstakten antas från 2021 och framåt ligga nära 2,5 procent. Både konsumentpris- och löneökningstakten spås i år bli något högre än omkringliggande år (2020, 2022).

I cirkuläret finns information som var och en i budgetberedningen behöver ta del av. Därutöver har alla i beredningen tillgång till kommentarer från det egna partiets riksdagsgrupp. Nästan alla, inte Medborgarpartiet. Och begrundar man riksdagsdebatten i torsdags så vet man att tankarna på centralt håll kan förväntas göra avtryck även på kommunal nivå.

En sista gång tillbaka till den kommande veckan. Efter onsdagens information får samtliga presidier från kommunens alla nämnder i tur och ordning ”samtala” en stund med budgetberedningen. Hur gick det 2020? Hur ser det ut just nu? Vad vill ni tro om de kommande åren? Det är nämndernas beslut som utgör kärnan i denna presentation. En del känner jag till, det har redan blivit tillgängligt i kommunens webbdiarium. Två stora nämnder, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, har möte först på måndag resp tisdag. Där saknas alltså nämndernas beslut, å andra sidan bjuder förvaltningarnas presentationer mycket information, allt är tillgängligt på kommunens hemsida.

Vad händer efter 23 april? På samma sätt som kommunstyrelsens ordförande får två-tre veckor att fila på kommunledningens förslag, så ska alla andra partier ”jobba med budgeten”.

Det finns en möjlighet att vänta med ett eget, ett avvikande förslag fram till kommunstyrelsens möte 2 juni. Men önskemålet är egentligen, att egna äskanden borde komma fram i tid till budgetberedningens sista möte 11 maj.

Hur som helst, nu är det på riktigt. Det är ju inte bara för stunden som korten ska synas, nej, det handlar ju om budgetförslaget som präglar 2022. Och alla aktiva politiker i kommunen har väl redan noterat 11 september 2022, valdagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.