Tyvärr fel, herr ordförande!

Vid kommunfullmäktige igår delades ledamöterna vid en omröstning 16:35 i ett ärende som kunde ha tagit en helt annan väg från första början.

Den 21 december 2020 berättade ett pressmeddelande från regeringskansliet: ”Över en miljard extra till skolan nästa år.” Ett kort meddelande men några viktiga markeringar:

”För att möta den tuffa utmaning som covid-19-pandemin medför förstärks det statliga stödet till skolväsendet med 1 miljard kronor 2021. Syftet är att bidra till goda förutsättningar för kommunerna att kunna säkerställa att alla barn och elever får den utbildning de har rätt till, trots pandemin.”

”Nu har regeringen fattat beslut om Skolverkets regleringsbrev för budgetåret 2021 och gett myndigheten i uppdrag att fördela och betala ut skolmiljarden till alla kommuner under 2021. ”

”Pengarna ska fördelas proportionellt utifrån antalet barn och unga i åldern 6–19 år i kommunen. Medlen får användas brett för insatser i hela skolväsendet, det vill säga till exempel inom förskolan, grund- och gymnasieskolan samt vuxenutbildningen.”

Ordföranden i kommunstyrelsen kan inte veta allt, kan inte behärska samtliga instrument i den kommunala organisationen med så spridda uppdrag. ”Skolan – utbildning – extra pengar – pandemin?

Miljarden skulle delas ut till kommunerna, antalet 6-19 åringarna i varje kommun skulle vara utgångspunkt för att fördela ”rättvist”. Vänersborgs andel: 3,94 miljoner.

Utbildning – vem bedriver utbildning i Vänersborg? Det gör vi själva, i förskolan och i grundskolan, för alla senast från 6 års ålder och tio år framåt. Sedan finns det tre årskurser där Vänersborg tillsammans med Trollhättan har gett Kunskapsförbundet uppdraget att ordna undervisningen.

En ordförande i en kommunstyrelse som inte kan ha svar på alla frågor har dock obegränsad tillgång till andra som kanske vet svaret. Vad har pandemin haft för konsekvenser? Vilka har berörts, eller rättare sagt, har några berörts mycket mer än andra? Staten kommer inte och släcker elden om det bara brinner lite lagom!

Pressmeddelandet hänvisar till regleringsbrevet, finns det någon handledning där?

”Statens skolverk ska betala ut högst 1 000 000 000 kronor till landets kommuner i syfte att bidra till goda förutsättningar för kommunerna att säkerställa barn och elever den utbildning de har rätt till, trots covid-19-pandemin. Medel ska fördelas proportionellt utifrån antalet barn och unga i åldern 6–19 år i kommunen. Medel ska fördelas under 2021 och ska användas till insatser i kommunal och enskild verksamhet i skolväsendet.”

Ordförandens två frågor går att besvara. De allra flesta elever i grundskolan och även i gymnasieskolans lägre årskurser har upplevt förändringar på grund av pandemin. Ingen tvekan, alla har känt av behovet av att anpassa vardagen.

Men distansundervisningen över så lång tid har mest berört gymnasieskolan. Vuxenutbildningen var än värre, där övergick man helt till att undervisa på distans. Och det andra: Slutbetygen!? Den sista årskursen, året som avslutas med examensbeviset, med biljetten till nästa steg i livet.

För att komma in på gymnasieskolans nationella program ska det helst finnas fullständiga betyg. Har elever drabbats av rubbningen i skolans vardag i så stor utsträckning att det inte blir fullständiga betyg? Ja, säger de som vet.

När arbetsgivare sorterar inkomna jobbansökningar så är det nästan undantagslöst så att ”ej fullständiga betyg från gymnasieskolan” ger en plats längst ner i högen.

Och alla elever i gymnasieskolan som kämpar för den sista tiondelens höjning av betygssnittet för att kunna ha en chans att komma in på den attraktiva högskoleutbildningen? Finns det något som kan ordnas i sista stund med extra stöd, extra timmar, kvällar, lördagar, någon vecka efter skolavslutningen i juni, några kurser på vuxenutbildningen i början av hösten?

Det finns ansvariga skolledare, rektorer, lärare som kunde ha gett rätta svar på kommunstyrelsens ordförandes frågor. Om han hade ställt frågorna!

Hur blev det igår. På kommunens hemsida står idag att det var omröstning och hur det vinnande förslaget ser ut. Det sägs inte att det andra förslaget var precis det jag försöker berätta om.

Värre än så! Kommunstyrelsens ordförande hänvisar till att Trollhättan har fattat ett annat beslut. (Håll i er ordentligt: Trollhättan ”kompenserar” även barnen från åldern 1 till 5 år.) Och vår ordförande säger: Det andra förslaget betyder att ”våra” pengar då även kommer Trollhättans elever till godo. [I Karl-Bertil Jonssons julsaga hör vi den rättvisa pappa Tyko: ”Sagt och sagt! Men är ju mina …”]

Igår på förmiddagen, innan fullmäktiges beslut, kom ett besked från regeringen om ytterligare 350 miljoner, alltså ytterligare 1,3 miljoner till Vänersborg. Signalerna om panik i examensklasserna hade hörts i regeringskansliet!

Men det betydde ingenting i Vänersborg. Här finns en partipiska. Var och en av ledamöterna från S, C och MP hade precis samma syn som kommunstyrelsens ordförande. Fattas bara! Så hade för säkerhets skull även samtliga ledamöter från M, L och KD. Ingen från dessa partier tog del i debatten.

Jag förstår inte. Hade jag inte hört några av dessa ledamöter säga tvärtom när vi senast i Kunskapsförbundets direktion talade om precis dessa extra stödpengar? Det hade jag. Men nu glömde jag bort igen – då satt man ju på en annan stol, där var det ju fritt fram att ha en egen åsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.