Bäst att vara förberedd

Det finns alltid ett nästa sammanträde. Och det står alltid mycket mer i almanackan längre fram. Och först senare är det de stora frågorna som finns på dagordningen.

Nu vid kommunfullmäktige 14 april på kvällen är vi alla uppkopplade via Teams. Det borde bli en lagom-kväll. Själv behövde jag avböja att justera sammanträdets protokoll. Då skulle jag finnas ”på plats” i kommunhuset – något som jag fortfarande inte vill ställa upp på. Den andra sprutan med Pfizer/BioNTech blir aktuell 12 maj – och även därefter avser jag att följa diverse rekommendationer.

På fullmäktiges ärendelista kommer det att finnas ett flertal punkter som inte kommer att ta särskilt många minuter innan ordföranden klubbar igenom inför en enhällig församling. Då tänker jag på:

  • Nämndernas uppföljningsplaner avseende privata utförare
  • Svar på motion om bangolf i Skräckleparken 
  • Motionredovisning – våren 2021
  • Redovisning av medborgarförslag – våren 2021
  • Tilläggsbudget till kommunstyrelsens investeringsbudget 2021 för inköp av servrar

Sverigedemokraternas ”Motion om att reglera hyreskostnader vid intern uthyrning av lokaler och fastigheter” kommer att anses delvis besvarad med hänsyn till ”redan pågående uppdrag” och delvis att avslås. Ingen anmälde i kommunstyrelsen någon annan uppfattning. Vi får se om någon talar för motionen nu.

Nog skulle det förvåna mig om inte ett antal ledamöter känner sig manade att yrka bifall på punkten ”Inrättande av byggnadsvårdspris och arkitekturpris”. Ett sådant yrkande noteras i protokollet. Kritiska synpunkter noteras däremot inte – om ledamoten inte väljer att framföra ett eget avvikande yrkande.  

Olika yrkanden fanns redan i kommunstyrelsen på punkten ”Tilläggsanslag mot bakgrund av tillfällig förstärkning av statligt stöd till skolväsendet 2021”. Stefan Kärvling framförde i kommunstyrelsen att det knappast kan anses vara klokt tänkt att fördela dessa fyra miljoner genom att dividera med ”13 årskullar” och sedan ge grundskolan tio andelar och gymnasieskolan genom Kunskapsförbundet tre andelar. Som ledamot i KFV vet jag att alla partier där ville kompensera gruppen som behövde studera på distans längst tid, vilket sammanfaller med elevgrupperna som endast har några futtiga månader kvar innan slutbetygen skrivs. Debatten kommer dock riktas mot ”dumma, dumma Trollhättan” som gick än längre vid fördelningen av statliga tillägg. Där räknades även barnen i åldern 1-5 in. Och för det fanns föga stöd i regeringens text som kom i samband med beskedet om kompensationsmiljarden. 

Det finns tre ärenden där ekonomin är i fokus. ”Tilläggsbudget avseende investeringar för samhällsbyggnadsnämnden år 2021”. Vänersborgs investeringar omfattar mycket stora belopp. Normalt ligger kommunen på mellan 150 och 250 miljoner om året, investeringsbeloppet för bandy-Arenan på nästan 300 miljoner var undantaget (i för sig beviljade fullmäktige inte ens hälften, men dåvarande S-kommunledning tog för sig med det dubbla på fakturorna). Men åren 2020, 2021 och 2022 och även därefter ligger vi högt, för högt hävdar somliga. För att vara något mera precis – 765 miljoner för treårsperioden 2021-2023. Och nu tillkommer tilläggsbudgeten med 179 miljoner. Lite förenklat, det handlar om sådana projekt som egentligen låg tidigare, men som inte genomfördes enligt plan. Och redan nu vet vi om ett kommande beslut i april 2022 där årets fördröjningar behöver läggas till genom ett särskilt beslut.

Om investeringssidan upplevs lite som mellan ”tumme och pekfinger”, så finns tämligen precisa uppgifter i kronor och ören i såväl ”Vänersborgs kommun årsredovisning 2020” som i ”Nämndernas verksamhetsberättelser 2020”. Är det inte samma frågeställningar, samma beskrivningar, liknande texter? På sätt och vis ja. Årsredovisningen är dokumentet som lusläses av revisorerna och som leder till att det kommer ett förslag att bevilja ansvarsfrihet för det gångna året. Den mycket längre texten berättar om verksamheten i detalj, vad som gjordes med resurserna i kommunens tusen-och-en olika verksamheter.  Man skulle kunna tro att det är väl inte mycket att prata om, det är avslutat nu och vi har kommit fyra månader in på det nya året. Om det inte vore av en anledning som nog är värd att ägna tid åt i en debatt: Vad är det vi har lärt oss? Vad är värt att komma ihåg när vi inom kort skall skriva ner reglerna för 2022, vem får vilka pengar för vilken verksamhet? 

Och den diskussionen förs på central nivå, i budgetberedningen, bara en vecka efter fullmäktige. Ute i nämnderna bestäms kommande vecka och fram till 20 april hur förvaltningarnas synpunkter, förhoppningar, förväntningar skall formuleras så att dessa hörsammas av kommunledningen nu och av kommunfullmäktige vid mötet i mitten av juni.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.