Nästa steg i budgetprocessen

Kommunstyrelsens beslut om ramanvisningar klubbades 24 februari. Ett beslut som framfördes av kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson, S, och som hade stöd av ledamöterna från kommunledningens tre partier. Kommunstyrelsen utgörs av 15 ledamöter, 6 av dessa stod bakom ordförandes förslag. Men 9 ledamöter avstod från att delta i beslutet.

Henrik Harlitz, M, och Stefan Kärvling, V, lämnade var sin protokollsanteckning. Hur tankarna går hos övriga partier (SD, L, KD och MBP) framkom inte i februari.

Jag delar Kärvlings uppfattning att förslaget till ramanvisningar måste betraktas som en konsekvent fortsättning av nedskärningspolitiken i verksamheter som finns under socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden.

Förvaltningar och nämnder fick i uppdrag att ta ställning till anvisningarna. Dels gällde det att ”passa in” ett förslag för 2022 i den ramen som var satt, dels fanns en öppning för att utförligt beskriva konsekvenserna av denna anpassning.

”Normala år” har dessa nämnder alltid fått viss hjälp i sitt arbete. Bokslutet för året innan har berättat om underskott, att det inte räckte med intäkterna för att bekosta hela verksamheten. Eller också att bristen på tilldelade resurser hade lett till förändringar i verksamheten som korrekt beskrivit inget annat var än försämringar.

MEN INTE SÅ I ÅR. Bokslutet för 2020 visade inga underskott, för första gången på en rad av år. Under pandemitiden hade staten kompenserat kommunen för ökade utgifter och för förväntade minskningar av skatteintäkter. Med det preliminära facit i handen syns det att kompensationen var i absolut överkant. Överskottet i kommunens bokslut blev rekordhögt!

Vid tidpunkten för kommunstyrelsens ramanvisningar anade man redan att utfallet från 2020 skulle bli det ofattbart höga överskottet. Men regelverket för den kommunala budgetprocessen satte stopp för att på ett enkelt sätt använda sig av överskottet för den löpande verksamheten. (På nationell nivå finns åtskilliga tankar och skisser hur regelverket borde ändras temporärt eller permanent.)

Senast 20 april vill kommunens ekonomistab se nämndernas beslut – dagen efter informeras budgetberedningen. Denna beredning består av ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott: ordförande Benny Augustsson, S, och 2:2 vice ordförande Mats Andersson, C, dessa två representerar kommunledningen. De andra tre är ”oppositionens” företrädare: 1:w vice ordförande Henrik Harlitz, M, samt Dan Åberg, M, och Marie-Louise Bäckman, KD. På insynsplatser i budgetberedningen sitter dessutom: Gunnar Henriksson, L, Göran Svensson, MBP, Anna-Karin Sandberg, MP, Ola Wesley, SD, och James Bucci, V.

Den 22 och 23 april har presidierna från kommunens sju nämnder möjlighet att i tur och ordning framföra synpunkter till budgetberedningen kring det inlämnade budgetförslaget. Det brukar delas upp i tre avsnitt: hur har det varit 2020? – hur ser det ut under löpande 2021? – vad väntar runt hörnet 2022 och längre fram?

Det finns nio partier i kommunfullmäktige i Vänersborg. Det är skilda villkor som gäller. Större partier som S, M, SD och V finns med överallt, andra partier saknar representation i några nämnder. Men den stora skillnaden är vilka partier som finns med i presidierna för kommunstyrelsen och nämnderna. Där är där man kan hämta och sammanställa information från olika håll, där har man täta kontakter med förvaltningsledningen. Varken SD eller V äger tillgång, men C, KD, L och MP har presidieposter. Men för alla gäller att besked måste komma antingen 10 maj eller 2 juni. Förslaget från kommunstyrelsens ordförande sätts på pränt 11 maj, därefter går hans budgetförslag ut på MBL-information och MBL-förhandling. Ordföranden kan ta hänsyn till andra partiers synpunkter senast 10 maj.

2 juni sker beredningen i kommunstyrelsen. När kommunfullmäktige den 16 juni beslutar om vad som ska gälla för år 2022 och perioden 2022-2024, då kan endast det behandlas som funnits med vid beredningen 2 juni.

Nog kan man räkna med extra ansträngningar överallt. Sammanställa, avväga, formulera – det gäller ju inte vilken budget som helst, det gäller en budget som under valåret 2022 blir uppmärksammad av väljarna. För det lär finnas gott om medborgare som inte bara frågar ”vad lovar du?” utan också ”visa dina kort, vad har du gjort och åstadkommit?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.