Kompletterande regler för uppehållstillstånd

Man kan göra det lätt för sig: ”Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar. Detta bör gälla på obestämd tid och åtminstone tills alla problem kopplade till de senaste tre decenniernas ansvarslösa migrationspolitik är lösta, fullt ut.”[Jimmie Åkesson, Twitter, 2021-02-18]

Man kan göra det jobbigt för sig och många, många andra. Statsrådet Morgan Johansson försvarade in i det sista lagen avseende ensamkommande ungdomars möjligheter att få uppehållstillstånd för att stanna i Sverige. De flesta har varit här i fem, sex, sju år, och gått i gymnasieskolan eller läst på komvux eller studerat på folkhögskola. I december 2019 skrev jag; ”Lyssnar statsrådet? Förstår han?” Det fortsatte länge till. I december 2020 frågade jag: ”Men hur kunde detta hända, statsrådet Morgan Johansson?

Migrationspolitiken blev ett hett ämne. Stefan Löfven vill komma ur rävsaxen med Miljöpartiet å ena sidan och Liberalernas Nyamko Sabuni å andra sidan. Tillsägelsen resulterade i ett utkast till en remiss som överlämnades från Morgan Johanssons justitiedepartement till lagrådet: ”Kompletterande regler för uppehållstillstånd vid gymnasiestudier”. 

Underlaget gick också ut på remiss – knappa tre veckor fick ett antal kommuner, organisationer och myndigheter på sig att lämna in synpunkter. 26 februari, i fredags, gick remisstiden ut. Jag tittade på listan över inkomna yttranden (det kan komma fler) och gjorde några markeringar som handledning till mig själv. Blått betyder ”avstår, inga synpunkter” och rött ”här måste hela texten läsas”. 

För den som vill göra sig en bild över hur illa hela kaoset har utvecklats är det framförallt två texter. Skillnaden mellan Asylcentrum och Svenska Röda korset är att den senare än mer försöker rikta strålkastarljuset på dessa ungdomar. 

Öppna ögonen, vem i Sverige skulle önska se att våra egna ungdomar behandlas så illa om ödet velat att det är härifrån flykten hade behövt ske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.