Flygplatsens framtid?

Nästan inte längre någon kondensstrimma på den blåa himlen. Långdistansflygning från Oslo som många gånger går söderut över vårt område förekommer knappast längre. På appen Flightradar 24 kan jag identifiera ett flygplan på väg från Bejing till London Heathrow. Ljudet från trafikflyget hörs sällan. Jag vill veta vem som bryter tystnaden. (Jag vet – JAS-plan från och till Såtenäs! Men det är annat!)

Och tyst är det också på den regionala Fyrstads flygplats. Enstaka hobbyflygare med lediga stunder under helgen. Helikoptrar hörs då och då – och varje gång den stilla undran: NÄL? Sahlgrenska?

Idag svarar infrastrukturminister Tomas Eneroth på en interpellationsfråga som Ann-Sofie Alm, M, ledamot från vårt distrikt, ställde om ”Regionala flygplatser”. Hennes tredje och avslutande fråga är: ”Vilka snabba åtgärder och prioriteringar kommer ministern att vidta för att säkerställa de kvarvarande regionala flygplatsernas överlevnad?” Jag får återkomma när jag hört svaret.

Idag läser jag också motioner som partierna lämnat med anledning av ytterligare en proposition ”Extra ändringsbudget för 2020”. I Vänsterpartiets motion ser jag förslaget: ”3.  Riksdagen avslår förslaget om att godkänna den föreslagna användningen av anslaget 1:6 Ersättning avseende icke statliga flygplatser inom utgiftsområde 22 Kommunikationer.

Vänsterpartiet har en utförlig motivering för sitt ställningstagande:

Stöd till icke-statliga flygplatser

Regeringen föreslår att ersättningen till kommuner för att finansiera delar av driftunderskotten vid kommunala och privata flygplatser utökas med 100 miljoner kronor. Vänsterpartiet menar att detta stöd måste villkoras. Inget stöd bör ges till persontrafik vid kommunala/regionala flygplatser som inte behöver det av regionalpolitiska skäl, om de inte samtidigt beslutar att inleda en avvecklingsprocess av flygplatsen för persontrafik. Det är nödvändigt för klimatets skull. Brandflyg, ambulansflyg och annan samhällsviktig flygtrafik undantas och ska fortsatt kunna trafikera flygplasterna. Ett sådant krav är rimligt att ställa på mottagarna av stödet och att staten som ägare av SJ bör ge företaget i uppdrag att öka alternativt införa direkt tågtrafik till större städer som berörs av en sådan nedläggning av flygplatser. Mot denna bakgrund står Vänsterpartiet inte bakom det stöd till icke-statliga flygplatser som regeringen föreslår. Riksdagen bör avslå förslaget om att godkänna den föreslagna användningen av anslaget 1:6 Ersättning avseende icke-statliga flygplatser inom utgiftsområde 22 Kommunikationer. Detta bör riksdagen besluta.

Jag är spänd på att se hur partierna i riksdagen förhåller sig när det röstas om regeringens förslag. Miljöpartiet borde väl?

I november besvarade kommunstyrelsens ordförande, Benny Augustsson, S, min interpellation ”Kommunens förpliktelser mot flygplatsbolaget”.  Det fanns kraftfulla markeringar i Augustssons svar: ”Ingen del av verksamhetsbidraget förbrukas därmed för att täcka kostnader för tjänster av allmänt ekonomiskt intresse.”

Jag betvivlar idag att det någonsin igen kommer att finnas ett bolag som vill återuppta regelbunden trafik mellan Trollhättans flygplats och Bromma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.