Rätt dag att återkomma

Midsommardagen. En speciell dag i ett avseende: Idag börjar ”Sommar i P1”. Så klokt att låta Greta Thunberg vara först ut. Jag överraskades inte av att Anders Tegnell får sin tid först lite längre fram.

Klok var också debattartikeln (ETC) som fastnade hos mig. ”Låt inte allt bli som vanligt efter krisen”. Ingressens text: ”Lärdomar från veterinärepidemiologi är att smittsamma sjukdomar kan kontrolleras och även utrotas om vi jobbar evidensbaserat och socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart. Vi kan klara detsamma med klimatet. Det skriver flera veterinärer på Sveriges lantbruksuniversitet i en gemensam debattartikel.

Jag är nyfiken på hur Greta Thunberg uppfattar lärdomar vi tar med från Coronakrisen. Debattartikelns slutsatser kan mycket väl överensstämma med hennes tankar.

Även riksdagen har haft orden ”klimat och miljö” på dagordningen. Visserligen inte lika ofta som ”extra ändringsbudget på grund av Coronakrisen”, men det var ändå en halv dag som ägnades åt betänkandet 2019/20:MJU16 ”En samlad politik för klimatet – klimatpolitisk handlingsplan”. Debatten fördes tisdagen 9 juni och finns återgiven i protokollet och även tillgänglig på riksdagens webb-TV.

Vänsterpartiets företrädare i debatten, Jens Holm, som även är ordförande i riksdagens trafikutskott hänvisade i debatten till partiets klimatmotion. En kort sammanfattning finns här: ”74 reformer som ställer om på riktigt”.

SLU-debattörerna talar om ”Individuellt ansvar i kombination med obekväma politiska beslut krävs …”. Det gäller även här hemma i vår egen kommun och det är med viss förväntan jag ser fram emot hösten. I Vänersborg finns mängder av goda avsikter, massor av planer och dokument, även ett antal föredömliga initiativ – det finns förutsättningar men de goda intentionerna måste också förverkligas i kommande beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.