Nu finns ingen annan väg

I oktober 2019 avslog kommunfullmäktige min motion ”Budgetbeslut i juni – är det bra?”. Jag tyckte mig ha framfört goda skäl för att även Vänersborgs kommun skulle komma till ett beslut i november. Vid den tidpunkten finns större säkerhet att prognoser träffar rätt. Men min argumentation visade sig inte bita.

Arbetet med Mål- och resursplanen 2021-2023 är nu i full gång och målsättningen var att klubba ett beslut 17 juni.

De sista dagarna var det inga höga odds på förutsägelsen att Vänersborg skulle behöva ändra sin planering. I slutet av förra veckan, 20 mars, publicerade SKR (Sveriges kommuner och regioner) ”Makronytt 2/2020” med rubriken ”Skatteunderlaget försvagas av Coronaviruset”.

I första hand avser informationen det kommunala skatteunderlaget. ”Osäkerheten i nuläget går inte att beskriva annat än överväldigande stor.

Men det finns också en annan osäkerhet. Visserligen har regeringen och riksdagen tillfört pengar till välfärden i början av mars. Men nu läggs extraändringsbudgetar på löpande band, dels för stora, mindre och de minsta företagen i landet, dels kommer en rad omfattande insatser för att enskilda ska kunna klara sin och familjens ekonomi också nästa månad. Allt begränsar statens möjlighet att till ​fullo ​garantera att kommuner och regioner hålls under armarna​ som det var tänkt och sagt.

Vi får avvakta. ​SKR publicerar nästa ordinarie skatteunderlagsprognos​ den 29 april. Innan sommaren bör vi veta hur vi kan förbereda oss på budgetprocessen som då rullar ​på​ under hösten fram till fullmäktigebeslut 18 november 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.