Två motioner – bifall och avslag

Kommunstyrelsen bereder i morgon ett antal ärenden inför kommunfullmäktiges sammanträde 15 april. Vänsterpartiet hade endast två av åtta förtroendevalda på plats vid fullmäktiges sammanträde 18 mars.

Beslutet som gör det möjligt att ​deltaga ”på distans” ​gäller inte än, varför det också kommer att saknas flera av partiets representanter i morgon. En punkt på dagordningen är en ”lägesrapport” ​om​ hur långt i beslutsprocessen alla inkomna motioner har kommit.

Av Vänsterpartiets 8 motioner under 2019 hade Stefan Kärvling och jag tillsammans skrivit 3, Stefan själv 2 och jag återstående 3. Nu är två motioner framme i kommunstyrelsen. Jag vet inte om kommunstyrelsen tar upp motionerna och inte heller hur beslutsförslagen till fullmäktige formuleras. Just nu är det inte möjligt att ta något för givet.

Vi valde rubriken ”Det är på tiden att vi går vidare” och vårt yrkande var ”att kommunfullmäktige beslutar att kommunfullmäktiges sammanträden ska direktsändas via webben och att debatten i efterhand ska kunna ses och höras i olika avsnitt på kommunens hemsida”. Motionen lämnade vi in i januari 2019 och efter en tur via demokratiberedningen är det nu tänkt att kommunstyrelsen ​ska föreslå​ fullmäktige ”att bifalla motionen och att kostnader och eventuella investeringar kan hanteras inom kommunstyrelsens budget”.

Stefan Kärvling är min ersättare i direktionen för Kunskapsförbundet Vä​st, oc​kså denna andra motion undertecknade vi tillsammans. Motionen ”Fortsätt, men gör rätt” slutade med yrkandet ”att kommunledningen i samråd med Trollhättan och med direktionen för Kunskapsförbundet söker att åstadkomma en lösning på frågorna som vi anför i denna motion”.’

”… söker att åstadkomma en lösning på frågorna …” Beslutsförslaget är rakt och enkelt: ”Kommunfullmäktige avslår motionen.”

Vilka var frågorna? Egentligen bara en punkt bland flera olösta moment som vållar mycket irritation. Det gäller hur fakturorna ska betalas som kommer från andra utbildningsaktörer, i första hand friskolorna, och som gäller terminsavgifter för gymnasieelever mantalsskrivna i Trollhättan eller Vänersborg. Jag har inte här för avsikt att upprepa vad vi anförde i motionen. Inte heller vill jag i sak gå vidare med vår argumentation som är identisk med det hela direktionen har slagit fast. Allt jag vet är att det här kommer att bli en utdragen debatt i fullmäktige.

Samtliga ledamöter ​som säger en sak​ i direktionen har också ett mandat i fullmäktige. Och det är inte hållbart i längden att ​säga ​en sak den ena dagen​ i direktionen och tvärtemot i fullmäktige ​den andra ​dagen​.

Vår motion ville att kommunalråden från två kommuner och direktionens ​presidium ”söker att åstadkomma en lösning” på ekvationen: Här har du 10 gånger 55.000 kronor för tio tillkommande elever, det ankommer på dig att betala fakturor som dock är uppemot det dubbla av 560.000 kronor. Problem? Här får du en gång till 10 gånger 56.000 kronor för nästa tiotal elever. Vad säger du? Det blev ännu värre för dig? Så synd då!

Ber om att ”söka en lösning” – bemöts med ”avslag”! Vänersborg – i ett nötskal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.