Riksdagen står inte still

Visst sker det mesta på någon ​slags ​sparlåga. Sammanhållningen är stundens ledord, att  hitta optimala sätt att förhålla sig i krisen är en målsättning som partierna och partiledarna  ställer upp på.
Det ​förändrar​ dock ​inga av de​ grundläggande konflikter som fanns och som kommer att  finnas kvar när vi är ​igenom​. Solidaritet, hänsynstagande, eget ansvar, ansvar för andras  skull – visst går tankarna i förväg till den ​tid ​där vi kommer att se vem som har lärt sig  vad.
En del konflikter hanteras i riksdagen, fast när man lyssnar på debatterna så märks en  viss nedtoning, lågmäldhet eller vad det nu är som präglar de flesta anföranden och  replikskiften.
För länge sedan, närmare ​bestämt ​i januari 2019, rapporterade alla medier samma  budskap. Jag citerar ingressen från ”Lag & Avtal”: ”Vänsterpartiet släpper fram Stefan  Löfven i statsministeromröstningen. Men Jonas Sjöstedt hotar med  misstroendeförklaring om en S+MP-ledd regering driver igenom förslagen om  uppluckring av arbetsrätten och införande av marknadshyror.”
Nu på onsdag debatterar och beslutar riksdagen arbetsmarknadsutskottets betänkande  2019/20:AU8 ”
Arbetsrätt”.

Katten går runt ​den​ heta gröten! Är jag orättvis, är jag fel ute?

Vänsterpartiets Ali Esbati har skrivit ett antal reservationer i betänkandet. På talarlistan  är Ali Esbati ​anmäld ​till ett anförande om tio minuter, sedan tillkommer replikskiften. Det  som utmärker texterna är Ali Esbatis förmåga att formulera sig både elegant och ​precist​.  Det är också en fröjd att följa honom i talarstolen och vid replikskiften. Ali Esbati kan  ”ämnet” bättre än många av utskottskollegerna från de andra ​partierna​.

I två reservationer är Vänsterpartiet överens med utskottet, dock är motiven för att  biträda majoriteten starkt avvikande vilket framgår av reservationstexterna. Det gäller: 4. Övrigt om flexiblare regelverk m.m. och 11. Turordningsreglerna

Yrkandet om bifall till motioner från Vänsterpartiet i övriga reservationer:
5. Stärkt anställningsskydd m.m.
13. Företrädesrätten till återanställning
14. Lag mot trakasserier i arbetslivet
16. Utökad rätt till ledighet
20. Stridsåtgärder
25. Övrigt om utstationering av arbetstagare

Debatten i riksdagen är på onsda​g,​ strax efter klockan 09:00 – ​och kan som alltid följas  (eller ses i efterhand) på riksdagens webb-TV.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.