Hur ordnas möten i kommunhuset?

I onsdags lyssnade jag på kommunfullmäktiges förhandlingar via närradion. En helt ny upplevelse för mig, på mer än ett sätt. Sedan jag kom med första gången 1982 som ersättare har jag nog inte ens varit frånvarande vid fler tillfällen än jag kan räkna på ena handens fingrar.

Men jag studsade till rejält. Hade jag inte vetat det mesta om alla ärenden, inte känt till ledamöterna som gick fram till talarstolen, så hade det varit ett enda kaos. Inga korta inledande förklaringar vad ärenden handlade om. När ledamöterna fick ordet, så skedde det någon gång med att ropa upp några på bästa kompissätt med bara förnamnet, andra med hela namnet och även partibeteckningen. Det blev korta och långa pauser, ett evigt pappersrasslande och långa viskningspauser, allt med mikrofonerna påslagna.

Möjligtvis skulle det varit lättare att följa och förstå om det hade varit webb-TV, men när det gäller ”bara” radion, så tycks det mig ​vara​ en bra idé att kommunens heltidsanställda kommunikatörer utbildar fullmäktiges ​presidium​.

Till saken. Ett beslut justerades omedelbart, ​det​ kommer inte heller att överklagas och det borde​ kunna anses ​​gälla direkt. Det ​var ​beslutet ​att ordförande kan bevilja enskilda ledamöter i alla kommunala nämnder och styrelser och i fullmäktige att ”delta” i ett sammanträde ”på distans”​. Såklart aktuellt nu, men säkerligen också viktigt ​senare när ett sådant behov kan tänkas föreligga. Rent tekniskt bör det absolut inte vara något bekymmer. Nämnda kommunikatörer eller någon av ​de ​tjugotal anställda på kommunens IT-avdelning kan fixa detta. I tisdags fanns en artikel i lokaltidningen TTELA (”Appar för oss som måste stanna hemma”) som visar på några sätt att ordna kommunikation när inte alla kan finnas i samma lokal.

Ser jag det rätt så är det två sammanträden kommande vecka som är aktuella. På onsdag är det kommunstyrelsen, där finns för 15 ledamöter och 15 ersättare ett digert program med 26 punkter på ärendelistan. Utskickat underlag är på inte mindre än 642 sidor, schemat för information och föredragningar sträcker sig från 08:30 till 15:00 innan beslutsrundan ska avsluta mötet.

Dagen efter samlas 13 ledamöter och deras ersättare när socialnämnden möts. Med tillkommande personal är det uppemot 40 personer, återigen ett skäl för några att vilja följa förhandlingarna på annat sätt än direkt från platsen i lokalen. Inläsningen är mera modest, 182 sidor är offentliga, men så tillkommer åtskilliga sidor för ett antal sekretessbelagda punkter.

Självfallet tänker jag en del på hur det ska gå för Vänsterpartiets ledamöter i Corona-tider. Inte bara jag anmälde förhinder till fullmäktige, av åtta ”möjliga” var två på plats. Förhinder för kommunstyrelsen och socialnämnden gäller också, om inte ”alternativ närvaro” ordnas. Vänersborgs kommun har ett rykte ​om​ att vara lagom
trög. Men när nu kreativiteten och fantasin blomstrar lite varstans, borde vi väl få veta i början av veckan att ”visst ska vi ordna det, såklart”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.