Rätt tid för omprövning

Visst kommer arbetsbördan för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att växa utöver det rimliga. Ingen tvekan, regeringens tillskott med hundratals miljarder kronor kan förmodligen rädda företag och branscher, men överallt i hela landet kommer antalet nya arbetslösa att stiga.

Myndigheten ”arbetsförmedlingen” utsattes genom januariöverenskommelsen för rena raset. Punkt 18 ”Arbetsförmedlingen reformeras i grunden” talade klartext. Visserligen lyckades den oheliga alliansen med V, M och KD tillfälligt att sakta ner förfallet, men än tyder inget på att regeringen verkligen vill ompröva löften man tvingades ge till Centerpartiet.

Vänsterpartiets Ali Esbati har åtskilliga gånger agerat. Det finns tydliga texter i partiets motioner från höstens allmänna motionstid. Partiets syn har uttryckts i ett antal reservationer i utskottsbetänkanden och Ali Esbati har argumenterat i ett antal interpellationsdebatter.

Så också igår tisdag. Interpellationsfrågan lämnades in redan 10 februari, en hel månad innan Coronaviruset hade hunnit fram till Helgeandsholmen. Interpellationen gäller ett av alla projekt som på ”försök” skulle visa vägen till omvälvande förändringar i arbetsförmedlingens roll att ”matcha” arbetssökande och företagens efterfrågan på kompetens. Interpellationens två frågor lyder:

  1. Är det ministerns ståndpunkt att LOV-piloten ska fortsätta oförändrad trots att regeringen slagit fast att reformeringen av Arbetsförmedlingen inte ska bygga på LOV?
  2. Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att kompensera kommuner som påverkas negativt av Arbetsförmedlingens LOV-pilot?

Eva Nordmark och Ali Esbati förde en bra debatt. Det finns ingen tvivel om att Eva Nordmark mycket väl förstod dessa två frågor. På orter där försöksverksamheten ska bedrivas kommer än mer att rivas ner av den strukturen som fortfarande behjälplig fungerar i myndighetens arbete.

Vad ville Ali Esbati? Det enkla svaret är: Finns det något bättre tillfälle än nu, när allt tyder på att belastningen på arbetsförmedlingen kommer att växa skyhögt på kortaste tid, att stoppa ”försöksverksamheten”? Ett försök som i dagarna skall inledas i 32 berörda kommuner som regeringen utsåg..

Ali Esbati: ”Då vi kan förvänta oss att det kommer att finnas ett problem som arbetsmarknadsministern och hennes regeringskollegor behöver hantera, nämligen ett troligen ökat antal arbetslösa i Sverige i likhet med andra länder, blir det desto viktigare att man är noga med vilka reformprojekt man sätter igång. Jag pekar på de stora risker som finns med det som man nu ska ge sig in på och som man egentligen borde låta bli.”

Vad svarade Eva Nordmark? Det går läsa i snabbprotokollet. Kortfattat: Ingenting är sagt om fortsättningen, försöksverksamhet skall ge vägledning, låt oss vänta tills vi kan utvärdera försöken och lära oss.

Men igår slog det mig hur stor skillnaden är mellan att läsa anförandena i riksdagens snabbprotokoll och att höra och se interpellanten och ministern argumentera i riksdagens kammare.

Jag hörde vad Eva Nordmark sade. Men när jag såg på henne så hörde jag  vad jag tror hon egentligen ville säga. Snälla Ali Esbati, sluta, sluta … Du vet att jag vet att du har rätt. Men du vet också vad jag måste svara.

Det är tre replikskiften, se alla i efterhand på riksdagens webb-TV.

Vi får se hur det blir. Man kan ju tycka att Corona-krisen hade varit ett rimligt tillfälle att skjuta upp det på obestämd tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.