Dessa eviga avbrott

Tanken var att äntligen läsa klart och sammanställa anteckningar i FÖP Vänersborg-Vargön. På Vänsterpartiets medlemsmöte på torsdag ska vi utbyta tankar om och hur vi som den lokala partiföreningen vill yttra oss om planförslaget. Förmodligen finns ett behov att enas kring en handfull huvudpunkter som vi ska samla i vårt ställningstagande. Själv skulle jag vilja se bland dessa: minskad boendesegregation och mera kollektivtrafik samt mindre bilkörning.

Andra partikollegor kommer att bidra med andra nyckelord: minska klimatpåverkan, öka klimatkompensation, utbyggnad av infrastruktur, t ex förskolor och skolor, får inte ligga efter utbyggnad av tillkommande bostadsbebyggelse.

Viktiga propåer, allt har betydelse. Men som alltid, att prioritera är det svåra.

Och så kom det som får mig att avbryta.

Riksrevisionen har på morgonen publicerat ”Rutavdraget – konsekvenser av reformen”.

På hemsidan svt Nyheter är rubriken: ””Rut-avdraget leder till arbetskraftsinvandring och kostar staten miljarder.

Jag citerar följande från rapporten avsnitt 6.1 Slutsatser:Såväl regeringen som riksdagen har lyft fram rutavdragets betydelse för ökat marknadsarbete och ökad sysselsättning.70 Det har därmed funnits en tanke om att de som använder ruttjänster i betydande utsträckning ska vara personer som kan och vill marknadsarbeta mer, men som har svårt att få tiden att räcka till för både hushållsarbete och mer marknadsarbete. Träffsäkerheten är i detta perspektiv inte särskilt god.”

Och vidare: ”Riksrevisionen bedömer att det empiriska stödet för att rutavdraget skulle vara självfinansierat på lång sikt är svagt. Det följer av rutavdragets bristande träffsäkerhet när det gäller framförallt rutköparnas marknadsarbete och att de ursprungliga antagandena om omfattningen av omvandlingen av svarta jobb till vita jobb var alldeles för optimistiska.

Det är klart jag ska återvända till att göra klart förberedelserna inför medlemsmötet och diskussionen kring den Fördjupade översiktsplanen. Men en sådan rapport kring RUT med så glasklara formuleringar är ju ”gefundenes Fressen”, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.