Meningen med motioner

I första hand: uppriktighet, det här anser vi och det är det vi vill skall ske

I andra hand: kan vårt förslag få majoritet? Eller kan vi formulera oss på så vis att vi öppnar en dörr?

Däruppe i Stockholm och i riksdagen som här hemma i kommunfullmäktige gäller i princip samma villkor. Är man inte med i ledningen, är man i opposition, så reagerar man ofta på framlagda förslag.

Veckan innan julafton ägnades åtskilliga tidningsspalter åt regeringens proposition 2019/20:65 ”En samlad politik för klimatet – klimatpolitisk handlingsplan”. Förslaget byggde på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Nu har samtliga fyra oppositionspartierna lämnat sina motioner som tar ställning till handlingsplanens olika förslag.

I radions P1 hörde jag ett kort inslag om Vänsterpartiets motion. Rubriken var: ”V vill ha förbud mot fossilbilar 2025”. Oooops! Visserligen förbereder vi i bostadsrättsföreningen för ledstolpar, men inte hade jag tänkt mig att behöva fatta ett beslut så snart: Skaffa elbil eller sluta köra bil!

Jag läser nu partiets motion och jag ser tre punkter i motionstexten som är relevanta i det inledande avsnittet ”Förslag till riksdagsbeslut”

”39. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska införa stoppdatum till år 2035 för försäljning av fossila drivmedel och tillkännager detta för regeringen.

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska införa ett förbud mot försäljning av nya bilar som drivs med fossila bränslen efter 2025 och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige inom EU ska verka för ett förbud mot försäljning av nya bilar som drivs med fossila bränslen efter 2025 och tillkännager detta för regeringen.”

I motionens brödtext är det avsnittet ”4.11.5 Inför förbud mot nybilsförsäljning av fossildrivna bilar efter 2025” som beskriver tankarna bakom: ”För att Sverige ska kunna genomföra en omställning till fossilfria vägtransporter behövs ytterligare åtgärder i närtid. I en rad europeiska länder diskuteras och förbereds förbud mot nyförsäljning av bilar som är drivna med bensin eller diesel. Vänsterpartiet anser att det är hög tid även för Sverige att ansluta sig till en sådan målsättning. Det skulle även ge goda förutsättningar att utveckla en modern fordonsindustri i vårt land med en sådan tydlig målsättning. Även Klimatpolitiska rådet anser att ett stoppdatum för försäljning av fossila drivmedel kan kompletteras med att i närtid införa ett formellt krav om att nya bilar som säljs ska kunna drivas på ett fossilfritt drivmedel (inklusive el) eller på ett bränsle med hög inblandning biodrivmedel. Regeringen väljer även i denna fråga i klimathandlingsplanen att utreda och tar sikte på ett förbud först 2030. Vänsterpartiet anser att ett sådant förbud ligger för sent för att Sverige ska kunna reducera utsläppen med 70 procent till 2030 inom transportsektorn. Sverige ska införa ett förbud mot försäljning av nya bilar som drivs med fossila bränslen efter 2025. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

Sverige ska inom EU verka för ett förbud mot försäljning av nya bilar som drivs med fossila bränslen efter 2025. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.”

Vänsterpartiets motion är på 56 sidor. Utöver punkterna som Sveriges Radio uppmärksammade finns åtskilligt annat som ger anledning till begrundan.

56 sidor med 74 punkter där Vänsterpartiet vänder sig till riksdagens ledamöter med uppmaningen ”att ställa sig bakom och tillkännage detta för regeringen”.

Min uppräkning skall vara komplett:

Motionen från M är på 7 sidor och omfattar 4 punkter.

Motionen från KD är på 15 sidor och omfattar 26 punkter.

Motionen från SD är på 3 sidor och omfattar 5 punkter.

En reaktion på ”Meningen med motioner

  1. Pingback: Vilja veta mer | Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.