Vilja veta mer

Visst är min nyfikenhet stor. Jag står inte ut med tanken att jag i sista stund och endast utifrån utskickade handlingar skall ta ställning till frågor i kommunfullmäktige eller på annan plats där jag är förtroendevald.Därför botaniserar jag tämligen regelbundet i olika källor, här i kommunen och på riksplanet hos Vänsterpartiet, i riksdagen och på regeringens webbplats. Och det blir alltid napp, överallt finns dokument och uppslag som lockar till att gå vidare och att skaffa mer information.

I kommunen var det viktigt för mig att följa större ärenden från början tills beslutet skulle tas. Fram till december 2018 var jag på plats i kommunstyrelsen som ledamot. Tidigare publicerade kommunen också underlag från kommunstyrelsens arbetsutskott, kallelser med handlingar och protokoll. Sådant finns inte längre, arbetsutskottets verksamhet i Vänersborg är helt undantagen från allmän insyn.

Kommunstyrelsens handlingar finns på kommunens anslagstavla. Jag läser och begrundar också vilka tankar Stefan Kärvling, Vänsterpartiets ersättare i kommunstyrelsen, har om olika frågor. Partiets ordinarie ledamöter har uppenbarligen bestämt sig för att begränsa informationen till hela fullmäktigegruppen. I bästa fall får jag höra deras synpunkter när vi träffas i veckan efter kommunstyrelsen vid vårt gruppmöte.

Kommunen skickar regelbundet, nästan dagligen, ut den så kallade postlistan. Inkomna och utgående allmänna handlingar från diariet finns där. Någon gång är det möjligt att ladda ner själva handlingen, i annat fall brukar kanslierna skicka begärda handlingar omgående. Det fungerar tämligen bra.

Idag beställde jag tre handlingar från det centrala kommunkansliet: Det kom en kallelse från Skolinspektionen till ett möte 7 april, Kunskapsförbundets direktör Johan Olofsson nämndes på postlistans rad. Det handlar om ”Regelbunden kvalitetsgranskning”, inspektionen önskar träffa utöver förbundets direktion även kommunledningar från Trollhättan och Vänersborg.

Det kom en skrift från tre samverkande kommuner med rubriken: Nästa steg i arbetet mot rasism och vardagsrasism. [Skriften finns endast ”på papper” och inte i digital form, jag får vid tillfälle bläddra genom skriften på kommunkansliet.]

Slutligen var det en inbjudan till vår kommun att avge en remiss till en statlig utredning med titeln: Med tillit följer bättre resultat, tillitsbaserad styrning och ledning i staten. [Min fråga gäller mest när Vänersborg som kommun bestämmer sig för att intressera sig för den pågående tillitsdebatten. I det här fallet anar jag att kommunen tackar nej till möjligheten att avge ett remissvar.]

Från samhällsbyggnadsnämndens kansli rekvirerade jag en inkommen skrift från länsstyrelsen i Västra Götaland: Vägledning – Natur & Friluftsliv.  Vilka länkar på skriftens fem sidor!

Men också på riksplanet finns mycket av intresse. Jag kan nämna tre frågor.

I lördags lovordade jag i min blogg Vänsterpartiets motion om regeringens klimatpolitiska handlingsplan. I morgon debatterar finansminister Magdalena Andersson med Vänsterpartiets Jens Holm. Han är ordförande i riksdagens trafikutskott och hans interpellationsfråga har rubriken: ”Värnande av skatteundantag för förnybara drivmedel”.

Tony Haddou, en av Vänsterpartiets riksdagsledamöter från Göteborg, har ställt en skriftlig fråga till Magdalena Andersson som avser ”Förmånsbeskattning av privata sjukförsäkringar”. Enligt regelverket skall finansministerns skriftliga svar komma senast 5 februari.

Ida Gabrielsson, ledamot från Stockholms län, har redan fått ett skriftligt svar från statsrådet Ardalan Shekarabi. Idas fråga gällde ”Bostadstillägg i sjuk- och aktivitetsersättningen”. Här är beskedet från ansvarig minister.

Visst kan man läsa Aftonbladet och Expressen, Dagens Nyheter och tidningen ETC mm, man kan också gilla och dela på Facebook, tweeta och retweeta, och visst tar mitt sätt att vilja inhämta information avsevärt mer tid, men jag avser inte att ändra mig i grunden. Idag när det mesta ligger öppet (tja, inte helt öppet här i Vänersborgs kommun) känns det bra att hämta informationen direkt från källan och inte bara att förlita sig på andrahandsreferat.

P.S. Skam den som ger sig – här är skriften som jag hörde inte fanns digitalt.

2 reaktioner på ”Vilja veta mer

    1. Har ju varit mycket press på henne på sistone. Jag uppskattar alltid när du, Ulla, Daniel, Jonas och Håkan håller god ton i debatten. Att ta hand om sakfrågorna kan inte göra någon sjuk, än mindre, om man gör det rätt. Och där tvingas väl finansministern till att landa på fel spår. Tack för info.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.