Måhända – några små paket på väg?

Visst kan det vara så, fast beskeden är lite svävande och det framkommer inga detaljer.

Det handlar om två pressmeddelanden från Regeringskansliet. Båda med anknytning till regleringsbreven.

Regleringsbreven utfärdas i anslutning till att riksdagen har godkänt regeringens budgetförslag i sin helhet och tagit ställning till delposterna i samtliga 27 utgiftsområden. Det finns en uppsjö av myndigheter och därför också ett mycket stort antal regleringsbrev.

Det första pressmeddelandet jag vill nämna här ansluter till regleringsbrevet till myndigheten Migrationsverket. ”Satsningar för bättre mottagande och etablering av nyanlända”.

I ingressen och i texten står: ”Bland annat ska medel tillföras kommuner som de senaste åren haft ett högt flyktingmottagande.” Och vidare: ” Flera av de kommuner som tidigare har haft ett högt mottagande kan dock fortfarande påverkas av kostnader för detta.” Och även: ” Dessa kommuner påverkas också särskilt av att en större del av mottagandet under kommande år väntas bestå av anhöriga till skyddsbehövande.”

1-2-3 – tre gånger träff för Vänersborg, det kan inte råda någon tveksamhet. Det totala beloppet är dock bara 80 miljoner, det räcker nog inte långt.

Men detta pressmeddelande innehåller också en annan satsning med större belopp fast här saknar jag, som inte längre företräder Vänsterpartiet i socialnämnden, tillräcklig detaljkunskap för att göra en bedömning.

Det andra pressmeddelandet ansluter till regleringsbreven till länsstyrelserna.

Det är länsstyrelsen i Jönköpings län som får uppdraget att fördela anvisade 60 miljoner till kommunerna i hela landet. Det gäller ”Medel för att utveckla boendelösningar för vissa ensamkommande unga”. I meddelandet: ” Länsstyrelsen ska i fördelningen av dessa medel prioritera de län där det finns kommuner som har ett särskilt behov av att utveckla boendelösningar för ensamkommande unga som har beviljats uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Det handlar bland annat om kommuner där många unga väntas skrivas ut från anläggningsboende efter årsskiftet och där behovet av att snabbt hitta boendelösningar är stort. Visst, det gäller Vänersborg, i mycket hög grad. Den frågan har vi haft en debatt kring i fullmäktige. Och i protokollet från socialnämndens sammanträde i slutet på den gångna veckan ser jag att nämndens ordförande bevakar ungdomarnas intresse.

Några små paket, ingen tackar nej.

Regleringsbrev efter regleringsbrev publiceras nu, nya goa paket är alltid välkomna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.