Samma möte? Är det sant?

Fullmäktige samlades igår på Quality, med start klockan 18:00 och sista klubbslaget tre och en halv timme senare.  Som alltid, redan samma kväll fanns på kommunens hemsida: ”Fullmäktige i korthet” Föredömligt? Nej, intetsägande.

Stefan Kärvlings blogg ger mer, mycket mer. Sedan kan man ju bestämma själv hur man vill tolka hans beskrivning. Stefan representerar ett av fullmäktiges nio partier, och därutöver har han egna åsikter. Kontrasten till kommunens presentation är slående.

Själv förvånades jag över en tillsägelse. Min interpellation om ”Habiliteringsersättning” avsåg ett klarläggande: Förvaltas ett statligt bidrag av vår förvaltning och vår nämnd på det sätt som bidraget var avsett? Gör Vänersborg rätt med det som bestämdes av regering och riksdag i Stockholm? Efter mitt inlägg fick jag uppmaningen att hålla mig till det som gäller Vänersborg, att inte blanda in riksdagen i mitt anförande.

Överhuvudtaget upplever jag att fullmäktige inte borde begränsas till att endast bifalla eller avslå färdiga beslutsförslag. Vi har olika åsikter, vi uppfattar frågorna olika, vi drar andra slutsatser. Då kan interpellationer öppna för debatt. Där finns tillfälle att lite mer spontant ta ställning, öppna samtalet, leta efter möjliga vägar att komma överens eller att markera att skillnaderna är för stora.

Hur som helst, jag tror mig har lyckats med att föra fram det jag ville ha sagt. Och Dan Nyberg, ordförande i socialnämnden, verkar också ha uppskattat frågan som gav honom tillfälle att berätta om en av alla dessa insatser som socialtjänsten gör i vår kommun och som är så värdefull för en liten grupp i vårt samhälle.

Manga fler berörs av kaoset kring arbetsförmedlingen. Kommunstyrelsens ordförande, Benny Augustsson, svarade på min interpellationsfråga som gällde förmedlingens framtid i Vänersborg. Varken han eller jag lyckades undvika att beröra att det mesta avgörs på annan ort, i Stockholm, på regeringskansliet, i riksdagen. Och så blev vi överens om att utvecklingen av frågan, och därmed en hotande avveckling av lokalkontoret, har hög prioritet. Flera stora grupper i vår kommun är beroende av att kaoset får en förnuftig lösning. Kommunens ekonomiska läge tål inte heller ytterligare en belastning.

Jag avslutade med att hänvisa till att regleringsbrevet för myndigheten skulle presenteras idag vid en pressträff. Nu har lyssnat på Eva Nordmark. En liten suck av lättnad klämde jag fram. Tänkte på hur Jonas Sjöstedt och Ali Esbati hade tagit till tuffa ord i stridens hetta. Det var nog inte fel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.