Tredje överraskningen – eller inte?

10 och 11 december publicerade jag två inlägg med (nästan) bara trevliga nyheter. Redan då kliade det i fingrarna att skriva ett tredje glädjande inlägg.

Byggnadsnämnden hade möte den 10 december. Ett ärende intresserade mig mer än alla andra – styrelsen för kolonistugeområdet nere vid Nabbensberg hade ansökt om strandskyddsdispens för att kunna vara kvar i fortsättningen också. Vänersborgs kommun, som 1982 hade anvisat den smala remsan längs Karls grav för ändamålet, hade sagt upp arrendet och därför skulle allt upphöra 2021.

Byggnadsnämndens ledamöter hade fått underlaget från sin förvaltning. Raka rör!

”Förvaltningens ställningstagande: Det saknas ett särskilt skäl för att ge strandskyddsdispens för koloniområdet och dess byggnader. Kriterierna för att lämna strandskyddsdispens bedöms inte uppfyllas.

Marken har inte tagits i anspråk innan 1975 och saknar tidigare dispens. Det faktum att marken kan upplevas vara i anspråk idag saknar därför betydelse vid prövningen av strandskyddsdispensen.”

Idag kom protokollet med beslutet: Byggnadsnämnden ger strandskyddsdispens för koloniområdet med befintliga byggnader.

Skäl för beslut – Särskilt skäl till grund för dispensen är att området redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syfte (7 kap 18c § punkt 1 MB).

– Dispensen motverkar inte strandskyddets syfte att säkra allmänhetens tillgång till strandområden.

– Det är troligt att under tiden som koloniodling har skett på platsen har värden för exempelvis pollinerare och småfåglar utvecklats.

– Fri passage längs stranden kan säkerställas.

Ett protokoll som är märkvärdigt på flera sätt. Framförallt, det framgår överhuvudtaget inte vem som föreslog detta beslut, som uppenbarligen en enig nämnd ställde sig bakom och som är raka motsatsen till det som förvaltningen föreslog.

Nu har länsstyrelsen tre veckor på sig att överväga om man vill godkänna nämndens beslut eller om man vill överpröva detsamma. Det ankommer på länsstyrelsen att bedöma kommunernas strandskyddsbeslut.

Det kan väl inte vara så illa, som någon viskade i mitt öra, att nämnden ville visa upp sig från sin bästa sida i förhoppningen att länsstyrelsen tar på sig rollen som Svarte Petter.

Tre veckor! I början av januari vet vi. Lika bra att vänta med att öppna ciderflaskan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.