Fullmäktige på onsdag

Fullmäktige börjar klockan 18:00. Ledamöterna brukar samlas partivis eller partigruppsvis en timme eller en halv timme innan. Denna regel kommer att rädda några från den pinsamma missen att inte ha studerat kallelsen ordentligt. Inte Folkets Hus och festsalen där, för årets sista sammanträde gäller konferenslokalerna på Quality.

Vad finns i kallelsen? Listan är kort, har blivit lite längre idag genom ärenden som tillfogats i sista stund.

Vänsterpartiets ledamöter träffas alltid i veckan innan sammanträdet. Dels för att stämma av eventuella divergerande synpunkter i syfte att undvika missförstånd. Det finns dock ingen partipiska hos oss, kommer någon fram till andra slutsatser och vill stå för dessa, så är det i sin ordning. Det förekommer dock mycket sällan. På gruppmötet fördelar vi också vem som skall gå fram till talarstolen i vilket ärende. Ingen tvekan, det känns bra att ha god tid på sig att förbereda sina inlägg.

För egen del noterade jag endast tre punkter.

På punkt 9, delårsrapport för Kunskapsförbundet Väst, är det Stefan Kärvling och jag som avvaktar inlägg från andra ledamöter. Att yttra sig om en rapport som avser ”per slutet av augusti” är inte så givande med tanke på hur samspelet mellan förbundet och medlemskommunerna Trollhättan och Vänersborg under de fyra månader sedan augusti ha varit. Om andra ledamöter får lov av ordföranden att tala om aktuella frågor, sådant som egentligen inte är ”ärendet”, står Stefan och jag beredda. Vi gör inte heller någon hemlighet av våra ansträngningar att alltid vara pålästa – se t ex sidorna på Stefans blogg eller på min egen.

På punkt 11, interpellation kring ”Habiliteringsersättning”, förväntar jag mig en bra dialog med ordföranden i socialnämnden, Dan Nyberg, S. Min fråga har funnits med i utskicket, idag publicerades även det skriftliga svaret. Fler ledamöter kan delta i debatten, så säger reglerna för en interpellation, men det händer ytterst sällan att någon tredje begär ordet. Den som läser frågan och svaret borde förstå att det finns ”mycket mer att säga”, habiliteringsersättningen belyser bl a samspelet mellan stat och kommun i tider när välfärden i högsta grad påverkas av resursbrist. I ett tidigare inlägg berättade jag om bakgrunden till denna interpellation.

På punkt 12, interpellation kring ”arbetsförmedlingen i Vänersborg”, räknar jag också med ett bra utbyte av tankar med kommunstyrelsens ordförande, Benny Augustsson, S. Frågan fanns med i utskicket och jag bloggade tidigare om bakgrunden till just denna interpellation. Här svaret från ordföranden. Hur utvecklingen kommer att se ut i denna strid om punkt 18 i i överenskommelsen mellan regeringen och C och L kommer att vara av mycket stor betydelse för vår kommun. Jag nämner också i interpellationen ett riksdagsärende i morgon, alltså dagen innan fullmäktige. I övrigt har jag under hela året 2019 haft bevakning av ”arbetsförmedlingen”.

Jag ser nu också att det tillkom en ”fråga” som berör spörsmålet ”arbetsförmedlingen”. Då gäller det punkt 16 på ärendelistan. Varför ledamoten valde att ställa en ”fråga” istället för att skriva en interpellation förstår inte jag. För en fråga har endast den som frågar och den som fått frågan vardera ”2×2 minuter”. Det finns ingen tidsbegränsning för inlägg vid en interpellation, dessutom begränsas inte debatten till dessa två personer. Nybörjarfel eller avsikt – inte vet jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.