Bra för vuxenutbildningen

Ingen tvekan, en lättnadens suck, det känns bra!

Vi gick till talarstolen igen och igen, under hela våren och efter sommarpausen. En gång var det Stefan Kärvling, sedan var det jag. Och när vi hade varit framme månad efter månad i kommunfullmäktige, då äntligen lossnade det också hos andra. Madelaine Karlsson, S, och Henrik Josten, M, förste resp andre vice-ordförande i Kunskapsförbundet Väst, kom ut med välskrivna manuskript, fylld med argument om varför och på vilket sätt kommunen Vänersborg borde visa förståelse.

Vuxenutbildningen är ju nästan undantagslöst en vinn-vinn-situation, för den enskilde sökande, för den sökandes familj, för arbetsgivare som söker utbildad personal, för socialtjänsten där en individ mindre ansöker om försörjningsstöd. Ekonomiskt sett vinn-vinn. Men även så oerhört betydelsefull för enskilda. Det betyder något, det gör något, att utbilda sig är att lyfta sig.

Och visst är Kunskapsförbundet Väst stolt över att de studerande på alla dessa olika utbildningar tycks vara överens om en sak: Förväntningarna infrias med råge.

Och nu har det alltså lossnat, åtminstone på en punkt. På onsdag beslutar kommunstyrelsen i ärendet 16 Uppdragsavtal för vuxenutbildning 2020.

Handlingen är inte lättläst. [Ta gärna en titt på de sista tre sidorna i utskicket: ”Bilaga 3 – Omvärldsanalys inför beställning 2020”]. Kanske kan man uttrycka det så här: Hösten 2019 borde det ha ordnats fler utbildningsplatser än vad som erbjöds. Alldeles för många sökande fick inte påbörja utbildningen. Nu lossnar det och kötiden för dessa är förbi. Om anslaget räcker fullt ut till för såväl de som hade en plats på kölistan som till de nytillkommande sökande kommer att visa sig framöver.

Nu blir det alltså ett beslut som kommunstyrelsen äger rätt att fatta. Uppdragsavtalet förs inte över som ett ärende till kommunfullmäktige. Och det står redan nu klart att en majoritet i kommunstyrelsen ställer sig bakom förslaget.

Tonerna från riksnivå har varken landat hos våra lokala partiföreträdare i Moderaterna och inte heller hos Kristdemokraterna. Och det känns skönt och bättre så länge det nu må förbli så. Det räcker nämligen med att Kurt Karlsson yttrar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.