En tråkig blogg om en trist tillställning

De flesta svenska kommuner ordnar live-streaming från kommunfullmäktiges sammanträden. Spännande debatter från engagerade ledamöter som såklart inte bara vill övertyga andra om den rätta vägen till kloka politiska beslut. Ledamöterna tänker också på att ett bra framträdande öppnar för goda resultat vid nästa val.

I Trollhättan tycks många vilja komma till tals, det speglas alltid i lokaltidningen TTELA som rapporterar på två sidor och flera spalter därtill om alla ärenden som vållat debatt. Inte minst kring alla motioner som uppenbarligen behandlas där åtskilligt snabbare än här i Vänersborg.

Vi i vänsterpartiet har skrivit en motion om webbutsändning från fullmäktige, den ligger kvar i högen av alla motioner som väntar på att någon gång dammas av och bli behandlad. Än så länge gäller närradion som försöker återge debatten så gott det går. Och så finns alltid på kommunens hemsida en sammanfattning om vad som hände på fullmäktige: ”Fullmäktige i korthet 2019-09-18

Låt mig passa på att berätta hur föga intensivt det politiska samtalet är i vårt fullmäktige. Varje enskilt sammanträde sker till en kostnad på en bit över 100 000 kronor, lokalhyra, fika och arvoden till ledamöter och ersättare.

Punkt 4 var en intressant föredragning, men inget beslutsärende. Det berättades under 45 minuter om Vänerns vattenvårdsförbund och om fiskefrågor i Vänern. Per Sjödahl, ersättare för Miljöpartiet, och Bo Carlsson, C, ställde frågor och reflekterade över presentationen.

Punkt 9 gällde Kunskapsförbundet Väst. Henrik Josten, ledamot för M och tillika första vice-ordförande i förbundet, är värd en eloge – Henrik berättade i klartext vilka bekymmer som finns och vad som krävs i samspelet mellan kommunerna Vänersborg och Trollhättan och Kunskapsförbundet för att det ska bli bra igen. Stefan Kärvling, ledamot för V i fullmäktige och ersättare i förbundets direktion, fick stryka en del av sitt manuskript efter Henrik Jostens anförande. Sedan var det Kurt Karlsson, SD, som gick till talarstolen. (Det får jag återkomma till, det blir ämnet för ett annat inlägg i bloggen.) Jag var den fjärde och sista som begärde ordet. Mina frågor till kommunledningen och Benny Augustsson, S, besvarades inte.

På punkt 13 var det dags igen, inte innan dess. Stefan Kärvling var ende talare i ärendet om en motion från Vänsterpartiet. Fullmäktige avslog motionen, men Stefan hade redan förklarat att Vänsterpartiet skulle komma tillbaka till vår tanke att det går att spara på partistöd, när det sparas på allt annat i kommunen.

Punkt 15 var en interpellationsdebatt där ingen annan än den som ställt frågan och den som har fått frågan var i talarstolen, jag själv och Benny Augustsson. Vid interpellationer kan vem som helst begära ordet.

Under punkt 17 blev det ett lämmeltåg till talarstolen – nio gruppledare för nio partier läste upp namnen på alla som deras parti nominerade för uppdraget som nämndeman – 23 platser och 23 namn.

Under punkt 18 föreslog jag att medborgarförslaget om Mariedal Östra även skulle behandlas i vår kommuns miljö- och hälsoskyddsnämnd.

Punkt 19 gällde en fråga som jag ställde till kommunstyrelsens ordförande, Benny Augustsson. Enligt regelverket var det ingen utöver oss två som fick yttra sig.

Klockan 20:00 avslutades sammanträdet, presentationen på 45 minuter och fikapausen på 25 minuter inklusive.

Jag tror inte att jag glömde någon annan av de tillsammans 51 ledamöter från nio partier som var framme i talarstolen.

P.S.: Rätt ska vara rätt – Dan Åberg, M, talade vid den inledande informationen om oredan med avföringen från kanadagässen vid Vänerns badstränder och han uttryckte också obehag över att kanadagässen finns i omedelbar närhet av vår kommuns vattenintag.

En reaktion på ”En tråkig blogg om en trist tillställning

  1. Pingback: KF igår, och en idé | Stefan Kärvlings blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.