Försök med någon annan

Inte med mig, det är för enkelt och inger inget förtroende.

TTELA avslutar ännu en artikel om Kunskapsförbundet Västs ekonomiska problem med att låta kommunalrådet Bo Carlsson komma till tals:

”Vi har haft ett konstruktivt och bra samtalsklimat. Så länge inget har verkställts så kan man alltid diskutera nya lösningar, säger han. Bo Carlsson tycker att han och Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund måste träffas och diskutera denna fråga ytterligare.”

Kunskapsförbundet Väst ansvarar för ungdomarnas gymnasieutbildning och all vuxenutbildning. Förbundet finansieras av sina två medlemskommuner, Trollhättan och Vänersborg.

Kommunalråden från Trollhättan och Vänersborg träffas emellanåt i ägarrådetEnligt förbundsordningen behöver ju de båda kommunerna vara överens om hur olika frågor skall hanteras.

Kommunalråden från båda kommunerna är också ”kommunernas representanter” när man i ägarsamrådet möter presidiet för Kunskapsförbundets direktion.

I direktionen finns företrädare från i stort sett de flesta partierna som har mandat i fullmäktige i Trollhättan och Vänersborg. Förutsättningen för att ha en plats i direktionen är att man också finns på en plats i respektive kommunfullmäktige.

Med andra ord: Direktionens ledamöter är väl insatta i kommunernas politiska beslut. Och samtidigt kan direktionens ledamöter ge sina partikamrater aktuell och korrekt information om förbundets arbete.

Kunskapsförbundet startade 2013 – kommunalrådet Bo Carlsson har sedan dess funnits med på åtskilliga möten i såväl ägarrådet som ägarsamrådet.

Allt som nu är aktuellt under 2019 har Bo Carlsson fått information om. När råden träffades och även när fullmäktige i Vänersborg hade möte.

I fullmäktige i Vänersborg har min partikamrat Stefan Kärvling och jag själv i april, i maj och i juni berättat om ekonomiska bekymmer för förbundet och även tagit upp vilka följder det kan få om inte kommunerna beslutar sig för att ge ekonomiskt stöd omgående.

När fullmäktige träffades 19 juni så kände mer än ett dussin förtroendevalda till vilket förslag som direktionen hade att hantera den 24 juni. Stefan och jag citerade från underlaget. Bo Carlsson fanns på plats. Centerpartiets Mats Andersson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Vänersborg och ersättare i direktionen, fanns på plats.

Vänsterpartiet berättade. Vänsterpartiet ville också förstärka intäktssidan i kommunens budget med tanke på tillkommande behov i förbundet och på ”hemmaplan”.

Vänsterpartiet Vänersborg var ensamt om att i direktionen rösta för avslag på förbundsledningens förslag att lägga ner dessa eftertraktade program.

Visst kan Bo Carlsson tala med Paul Åkerlund.

Skadan är redan skedd. Åter finns frågetecken om det är en bra ide att söka sin utbildning hos Kunskapsförbundet. Det finns ju andra skolor som inte tycks plågas och där det kanske finns studiero istället för en osäker framtid.

Eleverna tas emot med öppna armar hos Fridagymnasiet i Vänersborg, Ljud- och bildskolan i Trollhättan, Folkuniversitets Gymnasium i Trollhättan, Drottning Blankas gymnasium i Trollhättan, Realgymnasiet i Trollhättan, kommunala gymnasier och friskolor i grannkommunen Uddevalla. För varenda elev som söker dessa skolors utbildningar skickas en faktura till Kunskapsförbundet Väst, som inte har annat att göra än att betala vad det kostar. Och varje plats kostar mer än vad en plats i förbundets utbildningar skulle ha kostat. Fast kommunerna skicka bara pengar till förbundet med ett belopp som knappt skulle täckt förbundets kostnad.

Allt det där visste Bo Carlsson, det har han hört igen och igen.

Tala med Paul Åkerlund? Visa handlingskraft? Vem försöker Bo Carlsson lura?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.