Långt borta och runt hörnet

Klimatförändringen pågår. Medierna berättar oregelbundet men allt oftare var någonstans i världen väderfenomen har blivit extrema och skapat förödelse.

Alltid långt borta, någon annanstans i världen, inte här hemma.

Kommer hotet närmare? Torka, värme, utebliven nederbörd, alldeles för mycket nederbörd? Det sägs mycket, många gissningar. Och forskningsrapporter skrivs ofta på en nivå där den inte insatte har svårt att  tillgodogöra sig innehållet.

En skrift från SKL är välgörande enkel och berättar begripligt vad som kan ske runt hörnet. Klimatförändringarnas lokala effekter presenteras med denna ingress:

Det är allmänt känt att vår planet blir varmare och att det riskerar att få allvarliga konsekvenser globalt. Men hur påverkar det förändrade klimatet den svenska befolkningen, våra städer och orter? 

SKL har, baserat på underlag från SMHI och tre valda kommuner, låtit göra denna rapport som visar vilka konkreta effekter klimatförändringarna kan få på lokal nivå. SMHI redovisar klimatscenarier beroende på om utsläppen av koldioxid fortsätter att öka som i dag eller om de minskar kraftigt.

Norrköping, Härjedalen och Malmö – tillräckligt nära och läsningen kändes mycket angeläget.

Skriftens uppmaning är: ”Förhoppningen är att rapporten ska vara ett användbart underlag i arbetet med att stoppa utsläppen av koldioxid och att göra Sverige rustat mot de effekter som klimatförändringarna för med sig redan här och nu.”

Det finns ju åtskilliga beröringspunkter till det som är aktuellt i Vänersborg. Planeringen för nya bostadsområden, var skall verksamheten finnas för handel och tillverkning, var är rätt ställe för skolor och institutioner? Men självfallet också: Det befintliga samhället, om vi ändrar, vad bör vi tänka på?

Östra Mariedal tänkte jag på när jag läste: ”För att minska effekten av en värmebölja kan fler grönytor anläggas och fler träd planteras i städer, då det har en svalkande effekt. Trädslagen bör varieras då ökad mångfald ger ökad motståndskraft. Särskilt lövträd har en svalkande effekt i stadsmiljöer. Lummiga parkmiljöer och rikligt med gatuträd längs gatorna är nyckelåtgärder för att motverka de negativa effekterna av värmeböljor i städer. Äldre träd och trädmiljöer bör bevaras eftersom de ger mer skugga än yngre träd. Det är också avgörande att alla invånare har nära till både större och mindre parker och grönområden, eftersom avståndet till parker avgör om de faktiskt används. Både större parker och små fickparker kan erbjuda svala miljöer vid värmebölja.

Visst tycker jag att rapporten är ett användbart underlag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.