I oktober beslutar riksdagen

Två propositioner lämnades från regeringen till riksdagen strax innan sommarpausen. Utskottsbehandlingen sker i september och besluten fattas i oktober.

[Här bara om en av dessa, den andra propositionen 2018/19:134 ”Förbättrat grundskydd för pensionärer” återkommer jag till senare.]

2018/19:133 ”En riktålder för höjda pensioner och följsamhet till ett längre liv” har flitigt debatterats i media. I själva verket långt innan propositionen trycktes, vilket kan förklaras med att pensionsfrågor diskuteras, formas och paketeras i den så kallade pensionsgruppen utanför riksdagsarbetet. I gruppen enas S med de fyra borgerliga partierna, MP hänger på.

Därför inkom det bara två motioner innan stoppdatum, den ena från Vänsterpartiet, den andra från SD. Jag har med intresse läst båda och ser att det finns en rad invändningar som jag kan ställa mig bakom. Dessa synpunkter har också varit frekventa i media och förekom ofta i insändare och debattartiklar.

Här några viktiga avsnitt ur Vänsterpartiets motion 2018/19:3124 som inleds med beslutsförslaget: ”Riksdagen avslår proposition 2018/19:133 En riktålder för höjda pensioner och följsamhet till ett längre liv.

Vänsterpartiet motsätter sig förslaget om att höja pensionsåldern. Förslaget måste ses i ljuset av att många redan i dag inte klarar att arbeta till dagens pensionsålder. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte har valt att börja med att göra ändamålsenliga satsningar i arbetslivet i stället.

Förslaget om höjd pensionsålder motiveras med att vi lever längre och klarar av att arbeta längre. Det är en delvis missvisande bild. Medellivslängden skiljer sig kraftigt mellan olika grupper i samhället och klyftorna i arbetslivet ökar. Bland korttidsutbildade kvinnor förväntas medellivslängden t.o.m. förkortas och bland korttidsutbildade män förväntas den stå stilla. Och för dem som klarar av att arbeta några år extra blir effekterna ändå små.

”Det är orealistiskt att fokusera på höjd pensionsålder. Det finns för stora delar av arbetskraften inte förutsättningar att arbeta så långt upp i åldrarna. Tendensen är i dag tvärtom att arbetslivet blir allt tuffare och att fler väljer att gå i pension tidigare, trots att det ekonomiskt är mycket ogynnsamt. ”

Riksdagen öppnar 10 september, tisdag 17 september bereder socialförsäkrings-utskottet propositionen och följdmotionerna. Debatt och beslut sedan onsdag 16 oktober.

Således gott om tid för att komma med synpunkter i insändare och med inlägg i olika sociala medier. Vänsterpartiets motion uttalar också: ”Besluten bör i sedvanlig ordning fattas i riksdagen.” Pensionsgruppens förhandlingar bakom lyckta dörrar är ju en styggelse som borde avslutas snarast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.