Samma frågor i hela landet

Vänersborgs kommunfullmäktige debatterade i onsdags budgeten för 2020. Företrädare för sex partier berättade för varandra att alla hade uppfattat ärendets allvar: Vi har utmaningar! Ordet ”utmaningar” upprepades igen och igen, men det var ont om förslag hur dessa utmaningar skall bemötas. Sedan gick politikerna hem efter sju timmar.
De anställda i kommunens verksamheter har nu fått i uppgift att lösa knuten, redan nu och under hösten, för underskottet 2019 är stort och växer. Nästa år blir det värre, det kommer nog att visa sig att en adekvat översättning för ordet ”utmaningar” kan mycket väl vara ”olösbara ekvationer”.
Dagen innan den lokala budgetdebatten fördes en annan debatt i riksdagens kammare. Det gällde finansutskottets betänkande 2018/19:FiU20 ”Riktlinjer för den ekonomiska politiken”. Betänkandet är riksdagens ställningstagande till regeringens ”2019 års ekonomiska vårproposition”.
Nu vet vi vilka riktlinjer som gäller framöver. Om en vecka börjar Almedalen med allehanda putslustiga utspel om hur allt skall bli bättre. Först längre fram återkommer allvaret igen när regeringen lägger höstens ekonomiska proposition. Då kan regeringen mer eller mindre fritt bestämma även över intäktssidan i den statliga budgeten, då är tiden ute för besluten från december 2018 som M och KD i samspel med SD hade tvingat fram.
Så vad står i betänkandet? Hur uttalade sig oppositionen i reservationstexterna? Vad sade representanterna för de åtta partierna i debatten?
Jag saxade Vänsterpartiets reservation. Den är välskriven och är det mest aktuella dokumentet för partiets syn kring finansieringen av välfärdssektorn.
Ulla Anderssons inledande anförande är också en bra handledning hur man enkelt kan uttala sig om vad som behöver göras och varför.
I övrigt kan man som alltid i efterhand titta och lyssna på hela debatten på riksdagens webb-TV-sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.