Hur gick det till?

Vid ett antal tillfällen under den gångna mandatperioden ställdes frågor kring debattreglerna i kommunfullmäktige.

SD begärde i en motion ett beslut om att sätta en tidsgräns för ledamöternas anföranden. Det blev med hänvisning till lagtexter och arbetsordningen ett avslag.

Ordföranden i fullmäktige gjorde ett eget försök. Han kallade till sig gruppledarna för samtliga partier som samtalade utifrån olika infallsvinklar hur en frivillig begränsning av taltid kunde se ut. Ett utkast var underlaget för partivisa överläggningar. Vänsterpartiets partigrupp kom fram till att säga nej. Ett andra försök gjordes, återigen kom Vänsterpartiets förtroendevalda fram till samma slutsats. Vårt nej avgjorde, det blev ingen frivillig överenskommelse.

Under den tiden (2015 och 2016) var jag Vänsterpartiets gruppledare. Som ansvarig för lokalföreningens hemsida sammanfattade jag diskussionen: ”Vilka tror vi att vi är?

Jag är kvar som förtroendevald även nu, i fullmäktige som ledamot och även som ålderspresident.

Jag överraskades igår när jag fick en kopia av ett utskick från fullmäktiges ordförande om en frivillig överenskommelse ”som ni gruppledare diskuterade och kom överens om … på vårt förra möte”. I utskicket skriver fullmäktiges ordförande, Annalena Levin, också: ”Jag vill att ni förankrar detta med samtliga partier före junimötet och att vi börjar använda dem då.

Jag hade aldrig fått höra att frågan nu åter togs upp, den har inte nämnts vid något gruppmöte i Vänsterpartiets lokalförening under 2019. Jag förstår dock att Vänsterpartiet inte fanns på plats vid gruppledarträffen.

Men nu syns det vara ett faktum, följande gäller från 1 juni 2019 och framöver:

DEBATTREGLER I VÄNERSBORGS KOMMUNFULLMÄKTIGE 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.