Ett uppdrag är ett uppdrag

2 – 1 – 3  (onsdag – tisdag – torsdag)

onsdag sammanträder kommunfullmäktige i Vänersborg.

Punkt 14 på dagordningen lyder: ”Godkännande av årsredovisning och ansvarsfrihet för verksamhetsår 2018 gällande Kunskapsförbundet Väst”.

Allt annat än ett enhälligt beslut att godkänna årsredovisningen och att bevilja ansvarsfrihet för ledamöterna i direktionen vore en överraskning.

Förbundet har funnits i sex år, medlemskommunernas uppdrag till förbundet har varit tydligt från starten 2013. Det har funnits många hinder på vägen, då och då fanns en känsla av att det bästa vore att ge upp, men målmedvetenhet, en rad tunga men kloka beslut, en stor gnutta tur och även en del uppmuntrande tillskott från förbundets kommunledningar har gett resultat.

Så, 3000 meter hinder ligger bakom, är förbundet i mål? På onsdag blir beskedet: ja.

Idag, tisdag, hade direktionen sammanträde. Förbundsledningens dystra budskap: Sorry, det har kommit nya besked. Å ena sidan gäller fortfarande uppdraget: Fortsätt ert bra arbete, på alla plan, med våra gymnasieskolor och med vuxenutbildningen, men lägg märke till att det gäller 5000 meter, eller vänta, var det inte 10000 meter?!

Och hur ska det här lösas? Ja, det blir den stora frågan på torsdag. Då sammanträder ”ägarsamrådet”, alltså 2 x 3 kommunalråd, kommundirektörer, ekonomichefer från Trollhättan och Vänersborg med förbundsledningen från Kunskapsförbundet, tre politiker från presidiet samt förbundsdirektören och ekonomiansvarig.

Nu måste kommunerna uppfatta budskapet. En klapp på axeln och den fromma förhoppningen, ”har du klarat dig så här långt kan du väl försöka fortsätta”, NEJ, DET DUGER INTE.

BENNY AUGUSTSSON OCH PAUL ÅKERLUND, GUNNAR LIDELL OCH PETER ERIKSSON, direktionen behöver veta vad ni vill med förbundet. Kan ni inte ge svaret är det kanske bättre att ställa frågan till två fullmäktigeförsamlingar: Vad vill ni göra för våra ungdomar och för alla vuxna som vet hur tufft det är i samhället idag när man inte kan visa upp ett godkänt utbildningsintyg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.