Läxan inför 1 maj

Lagom antal dagar kvar inklusive en helg med utlovat och efterlängtat regn.

Igår presenterade Ulla Andersson Vänsterpartiets motion: ”En ekonomi för alla – inte bara för några få”.

Den 10 april lämnade regeringen två propositioner: ”2019 års ekonomiska vårproposition” och ”Vårändringsbudget för 2019”. Oppositionspartierna fick därefter någon vecka på sig att skriva egna motioner. Riksdagen beslutar om vårpropositionen och vårändringsbudgeten i juni.

Vänsterpartiet har aldrig någonsin ingått i en svensk regering. Under fyra år, under hela den gångna mandatperioden, skrev Vänsterpartiet ändå inga motioner som en reaktion på dessa propositioner. Vänsterpartiet förde förhandlingar med regeringen och åtskilliga av förslagen i de ekonomiska propositionerna initierades av Vänsterpartiet.

Nuvarande regeringen brottas med ett stort dilemma. Många av tankarna i båda propositionerna är inte det som regeringspartierna S och MP gick till val på. Allt kommer från de 73 punkterna i den sakpolitiska överenskommelsen mellan  S, C, L och MP, som undertecknades i januari.

Riksdagens andra fyra partier har nu skrivit var sin egen motion. Tre av partierna känner igen en större del av regeringens förslag: M, KD och SD glädjer sig åt att ”ha klippt vingarna” på regeringen. Det är ju deras budgetbeslut från december 2018 som har beskurit utrymmet för regeringen att finansiera egna förslag. Dessa tre partier har därför lite svårt att fritt kritisera regeringen, allt som oftast är det ju deras eget agerande som har tvingat fram dåliga kompromisser och tämligen klena ”vårändringar”.

Vänsterpartiets motion då? Det kan inte nekas ett visst vemod. Förhandlingsframgångarna under fyra år har gett mycket till grupper som partiet värnar om. Det blev aldrig det stora genombrottet, men alla nästan 100 olika reformer tillsammans kan Vänsterpartiet vara stolt över. Nu blir det inga eller nästan inga samtal och överenskommelser.

Därför gäller nu att motionen utan omsvep återger Vänsterpartiets ståndpunkter. Partiets analys utmynnar i tydliga yrkanden och målsättningar. Undrar någon var Vänsterpartiet står i någon aktuell politisk fråga, så är det den motionen man kan söka svaret i.

Tänk att läxläsning kan vara så¨givande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.