Vem avundas budgetberedningen?

Lugna dagar under påsklovet? SMHI utlovar ett antal soliga dagar. Njut! Lägg bort alla kommunala handlingar, låt bli att öppna. Läs inte!

Se där, det gick inte! Nyfikenhet? Oro? Eller helt enkelt vetskapen om att inget försvinner bara man blundar?

Tisdag 23 april träffas barn- och utbildningsnämnden i kommunhuset, socialnämnden fick hitta annan lokal på Lindgården. Båda nämnderna har var sitt riktigt stort ärende på kallelsen: MÅL- OCH RESURSPLAN 2020-2022.

De beslut som nämnderna fattar går omedelbart till ekonomistaben som förbereder budgetberedningens möten samma vecka. Torsdag 25 april delas inkommet material från nämnderna ut, kommentarer och synpunkter lär det finnas många. Fredag 26 april träffar budgetberedningen i tur och ordning presidierna från samtliga sju nämnder. Återigen är utgångspunkten det material som nämnderna i sin helhet har diskuterat. Presidierna skall samtala med budgetberedningen kring nämndernas beslut.

Barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden får vardera 90 minuters audiens, kultur- och fritidsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden vardera 60 minuter, byggnadsnämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden och slutligen överförmyndarnämnden har 30 minuter vardera.

Stefan Kärvling beskriver på sin blogg vad barn- och utbildningsförvaltningen har lagt på ledamöternas bord. Förvaltningen beskriver vilka åtgärder som står till buds för att göra den anbefallna verksamhetsförändringen. Det finns ett gap mellan beräknade kostnader 2020 och den ram som står till förfogande på inte mindre än 40,3 miljoner. Till varje föreslagen åtgärd finns en konsekvensbeskrivning.

Tidigare berättade jag inför och efter socialnämndens sammanträden vad som avhandlades och framförallt hur Vänsterpartiet agerade. Även nu, när jag inte längre har partiets mandat i socialnämnden, kommunstyrelsen och budgetberedningen, så kan jag i vart fall för de två första läsa mig till en viss insikt. Och eftersom jag nu som tidigare, när jag hade ansvar för partiets lokala hemsida, förespråkar öppenhet inför och efter sammanträden, så kan jag kort sammanfatta socialnämndens mörka moln vid sammanträdet om en vecka.

Först kommer beskedet om hur det står till ”just nu” under löpande budgetår 2019. Det är ett underskott på 39,4 miljoner som fördelar sig lite olika på socialförvaltningens verksamheter.

Därefter kommer förslaget för MRP 2020. Inledningen lyder: ”Socialförvaltning har behov av 44,6 miljoner inför 2020.” Eftersom den anvisade ramen inte täcker detta behov föreslås åtgärder motsvarande omkring 40 miljoner samt ytterligare någon åtgärd där inte besparingen anges konkret. Även här får nämndens politiker en konsekvensbeskrivning samt en riskbedömning.

Jag avstår här från att skriva om samhällsbyggnadsnämnden. Däremot vill jag tillägga att det från Kunskapsförbundet Väst har inkommit en skrivelse som berättar om ett underskott som uppstår 2019 och som växer 2020. Förbundet berättar om åtgärder som ska sänka kostnaderna med 10 miljoner, men att det kvarstår ett behov om en förstärkning med 17 miljoner. Fördelningen mellan Trollhättan och Vänersborg innebär att vår kommun måste ta ställning till en begäran om lite över 7 miljoner.

Den uppkomna situationen går inte att trolla bort. Hur lösningen ser ut fastställs i juni av kommunfullmäktige. Att alla partier måste prata med varandra borde vara självklart. Förtroliga samtal och att få lov att tänka högt bör vara möjligt. Men hemliga samtal och avtal bakom stängda dörrar är inte rätt väg. Politiken behöver få förståelse hos allmänheten, det kan gälla bistra ingrepp i befintlig verksamhet, det kan gälla en anmodan att förstärka kommunens inkomster genom en förändring av skattesatsen.

Men först några soliga dagar och redan nu GLAD PÅSK!

En reaktion på ”Vem avundas budgetberedningen?

  1. Pingback: BUN 23/4: Besparingar! | Stefan Kärvlings blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.