Kommunala frågor? Avslag, vad annars!

Finansutskottets betänkande 2018/19:FiU26 ”Kommunala frågor” inleds med: ”Utskottet föreslår att riksdagen avslår motionsyrkanden om villkor för verksamhet som bedrivs inom vissa välfärdsområden, ersättningssystem för välfärdsverksamheter, kommunala tillsynsavgifter, det kommunala utjämningssystemet, offentlig statistik och Agenda 2030. Utskottet hänvisar till den sakpolitiska överenskommelsen med 73 punkter som slöts i januari 2019 mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet samt till pågående och avslutade utredningar som för närvarande bereds inom Regeringskansliet. I betänkandet finns sex reservationer (M, SD, V, KD, L). Behandlade förslag: Cirka 30 motionsyrkanden från allmänna motionstiden 2018/19.”

Mitt intresse gällde i första hand Vänsterpartiets reservation ”Villkor för verksamhet som bedrivs inom vissa välfärdsområden”. Partiets ledamot i finansutskottet är Ulla Andersson och jag ville veta om hon utvecklade argumentationen.

Visserligen finns det väsentliga kvar från tiden när Vänsterpartiet fortfarande såg en möjlighet att genom parlamentariska beslut sätta stopp för orimliga vinstuttag från välfärdssektorn, men det har kommit till en ny punkt: ”… tillitsbaserad och ändamålsenlig styrning av välfärden.” Läs hela reservationstexten.

Här hemma i Vänersborg har ju ”Omvärldsanalysen” i år ändrats på några punkter om man jämför med tidigare dokument. Hela analysen är ett viktigt underlag i kommunens budgetprocess. En förändring är att det i avsnittet ”Ledning och styrning” tillkommit en text ”Tillitsstyrning”.

I partiets lokalförening har några partikamrater ägnat en del tid åt att studera ””Med tillit växer handlingsutrymmet – tillitsbaserad styrning och ledning av välfärdssektorn”.(SOU 2018:47). Det redovisas på Stefan Kärvlings tre inlägg på hans blogg.

Vi får se hur det hanteras under den närmaste tiden: Kommer statsrådet Ardalan Shekarabi att lägga fram en proposition? Kommer Vänersborg att utveckla tankarna från omvärldsanalysen? Kommer Vänsterpartiet på riksplan och här hemma att arbeta intensivt för att komma ifrån konceptet NPM?

Igår onsdag voterade riksdagen kring betänkandet. Vänsterpartiets reservation avslogs med väntade siffror. I kammaren röstar S, MP, C och L för utskottet, V för reservationen, medan ledamöterna från M, KD och SD trycker den gula knappen, alltså 143 mot 26 och 140 som avstod.

Betänkandet debatterades tidigare under dagen. Då var det Ida Gabrielsson som talade för Vänsterpartiet. Jag gladde mig åt hennes insats, enkelt, tydligt, skarpt. Idas anförande föranledde Jan Ericson (M) att begära replik. Senare begärde Ida också replik på Ingemar Nilsson (S). Inga andra talare från något av de andra fem partierna begärde ordet. Här hela texten tagen från riksdagens snabbprotokoll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.