Ljusare tider? Verkligen?

Kunskapsförbundets direktion möttes idag, fredag 1 mars – av någon anledning flyttades februaris sammanträde till en fredag. SMHI visar att det blir ljusare från dag till dag, fem minuter per dag, trettiofem minuter per vecka. Skönt, men ….

Idag kändes det inte riktigt bra, det var som att gå tillbaka i tiden. Första punkten gällde ordförandens rapport från senaste ägarsamrådet 8 februari. Detta samråd ordnas i regel en gång varje kvartal. Kommunalråden, högste förvaltningschefen och ekonomicheferna från båda medlemskommunerna, Trollhättan och Vänersborg, och presidiet för Kunskapsförbundet träffas och informerar varandra.

Direktionens ordförande föredrog de viktigaste punkterna utifrån ett ojusterat protokoll från senaste samrådet. Uppfattade jag rätt så var det först  ”ekonomi, ekonomi, ekonomi …” och därefter ”vuxenutbildningen” som var de två stora ämnen.

2018 var tredje året i rad som förbundet kunde redovisa en budget i balans. Från starten och under de första tre åren 2013 – 2015 var det röda siffror, ett arv förbundet hade tagit över från båda kommunerna. Visserligen har förbundet själv genom en rad tuffa beslut sett till att man nästan fått näsan över ytan, ändå kan konstateras att kommunernas insikt och en avsevärd ramhöjning 2016 avgjorde genombrottet som ledde till positiva resultat.

Men denna fredag drog mörka moln upp över Vänerparken. Ordförande Maud Bengtsson berättade vidare att presidiet försökt informera medlemskommunerna om en sak som egentligen inte låter klokt: ”Nuvarande finansieringsmodell innebär att för varje elev som förbundet får utöver beräknat antal måste det sparas i egen verksamhet.”

Själv hade jag redan i december passat på att hålla ett längre anförande i kommunfullmäktige om Kunskapsförbundets växande bekymmer med ekonomin. Det gjorde jag vid punkten ”förbundets delårsrapport” – då förvånades jag över att ingen annan ville kommentera. Nu fick jag klart för mig att Vänersborgs deltagare vid ägarsamrådet var få. Trollhättan hade samtliga tre kommunråd på plats, från Vänersborg saknades kommunstyrelsens ordförande, Benny Augustsson. Trollhättans stadsdirektör var närvarande, Vänersborgs kommundirektör hade förhinder.

Beskeden som lämnades vid ägarsamrådet betyder att man måste träffas, tämligen omgående och troligen ganska frekvent under en tid framöver. Nämnd finansieringsmodell har funnits oförändrad sedan starten av förbundet, idag är modellen ohållbar. Tillkommer problemen med att det tar ett extra år för somliga gymnasieelever att klara studierna men kommunerna bara ersätter tre års utbildning. Och nu ökar antalet friskolor i vårt område och därmed också antalet elever som måste finansieras ur förbundets kassa.

Senare under sammanträdet såg förbundsdirektören Johan Olofsson anledning att mera i detalj berätta för direktionen hur sambandet är och varför röda siffror är på väg tillbaka. Det är många nya ledamöter i början av mandatperioden, därför behövs nog god pedagogik för att hantera det arbete som väntar. Jag kan bara konstatera att det blev oerhört tyst i sammanträdesrummet på fjärde våningen i Vänerparken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.