Nu är det på gång

Mål- och resursplanen, kommunens budgetprocess, sysselsätter förvaltningar och politiker året runt. Samtidigt som ekonomistaben sammanställer underlaget för bokslutet, alltså svarar på frågan ”gick det 2018 som vi planerade 2017?”, så har arbetet med MRP 2020 (egentligen MRP 2020 med utblick till 2022) kommit igång.

Det är önskvärt att det finns en period där budgetberedningen, de fem politiker som utgör kommunstyrelsens arbetsutskott, får tänka högt bakom stängda dörrar. Hela processen kännetecknas av att man växlar mellan slutna överläggningar och öppna förhandlingar inför viktiga beslut. (Sedan tre år tillbaka finns företrädare för samtliga nio partier på plats, men bara arbetsutskottets medlemmar har ett mandat, de övriga är på insynsplats.)

Ridån öppnas på riktigt i det ögonblick då kommunfullmäktige skall ta avgörande beslut. Då är allmänheten välkommen att på plats i festsalen i Folkets Hus följa debatten. Notera gärna 19 juni, en hel eftermiddag, som alltid en onsdag.

Vad sker just nu? Budgetberedningen har träffats två gånger. Första dagen bjöd på mycket information och många underlag, under den andra dagen lyssnade beredningen på presidierna från kommunens tre tunga nämnder: Barn- och utbildningsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden och socialnämnden.  Deras uppgift var att kommentera utfallet för 2018, beskriva ”läget” just nu när 2019 har rullat på en bit och att skissa en bild över kommande år, alltså att berätta om förändringar, anpassningar, nya behov av tillkommande resurser för att klara av ökade anspråk i sina verksamheter.

Mål och resurs! Vad vill vi och hur använder vi bäst de medel som kan delas ut? Det behövs ett samband – mål som inte förankras något så när i ”verkligheten” är ofog. Bra mål, som alla kan tro på, för med sig att många vill göra sitt yttersta för att även knappa resurser skall visa sig vara tillräckliga.

”Ord” och ”ekonomi” är två delar som ingår i det slutna arbete som budgetberedningen brottas med. Tiden är knapp. På tisdag skall partierna eller partigrupperna lämna besked till ekonomistaben vilka preliminära slutsatser de drar. På fredag träffas budgetberedningen igen, då läggs ett förslag fram som utarbetats av ekonomistaben efter anvisningar från kommunstyrelsens ordförande. Tolv dagar senare, 27 februari, fattar kommunstyrelsens femton ledamöter ett beslut om ”budgetramar 2020”.

Det är dessa ramar som alla förvaltningar och nämnder sedan arbetar med under mars och april. Det skulle vara en stor överraskning om inte samma reaktion kommer som det har varit de senaste åren. Först en stund av förskräckelse: Har inte budgetberedningen någon som helst förståelse för vår situation? Hur kan man för ett ögonblick tro att det ska gå ihop för oss kommande år?

Sedan börjar jobbet. Fortsatt utveckling eller kännbar avveckling? Utveckling här, men avveckling där? Sammanslagningar, förändringar, begränsningar – har någon bättre idéer?

Den 23 april är deadline för samtliga nämnder. Ekonomistaben samlar in alla nämnders beslut där det ska framgå hur man vill förvalta det tilldelade utrymme. Även tydliga konsekvensbeskrivningar skall lämnas på de punkter där förändringar mera träffande måste betecknas som försämringar. Några nämnder kommer också att våga sig på annat. ”Nej, vi kan inte, vi behöver ett tillägg av storleken …”

Min beskrivning så här långt gör tydligt att hela processen mår bäst av att den kan ske genom ”samtal i förtroende”. Det förekommer ”försöksballonger”, det testas tankar, förslag utarbetas och förkastas. Därför är det inte så konstigt att tillgången till underlag begränsas. Det mesta är ”arbetsmaterial” och diarieförs inte.

Det finns ett undantag, ”Omvärldsanalysen 2020”. Den vill jag återkomma till i mitt nästa inlägg här på bloggen. Och då blir jag också tydlig med mina tankar vad jag förväntar mig för ställningstaganden. Visserligen har Vänsterpartiet valt att skifta manskap och jag är inte längre på plats vid budgetberedningens möten, men det hindrar mig inte från att ha egna åsikter.

En reaktion på ”Nu är det på gång

  1. Pingback: Vad får vi veta om MRP 2020? | Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.