Karriärvägledning? Karriärvägledare? Varför inte …

Karriärvägledning ska vara det övergripande begreppet för all den verksamhet som en huvudman i skolväsendet är ansvarig för när det gäller att ge eleverna kunskap och kompetens inför val av framtida utbildnings- och yrkesverksamhet. 

• Med individuell karriärvägledning ska avses den vägledning som ges i form av vägledningssamtal.

• Med generell karriärvägledning ska avses den verksamhet som, utöver individuell karriärvägledning, bidrar till att ge eleverna kunskap och kompetens inför val av framtida utbildnings- och yrkesverksamhet.

• Studie- och yrkesvägledare ska benämnas karriärvägledare.

Strax en förklaring varifrån jag hämtade citatet. Först ett ord varför jag fastnade för denna utredning som lades fram för lite mer än en vecka sedan. Året var 1975 när jag började min tjänst som ”SYO” (Studie- och yrkesorientering) på Gymnasieskolan i Vänersborg. 33 år senare slutade jag min anställning som ”SYV” (studie- och yrkesvägledare) på samma skola som nu hade döpts till Birger Sjöberggymnasiet. Från förbundets start 2013 företräder jag Vänsterpartiet Vänersborg i direktionen för Kunskapsförbundet Väst, där all gymnasieutbildning och vuxenutbildning från Trollhättans stad och Vänersborgs kommun anordnas. Med andra ord, utredningens tema spelar in på det jag sysslade med under största delen av mitt yrkesliv.

Uppdraget till utredningen gavs i november 2017, det redovisas som Framtidsval – karriärvägledning för individ och samhälle (SOU 2019:4)”.  

Utredningen föreslår bland annat ett paket av fem huvudsakliga åtgärder:

  1. Ett förtydligande av vad vägledning är, att den kan vara både individuell och generell och ska benämnas karriärvägledning.
  2. Ett förtydligande av elevers tillgång till individuell karriärvägledning.
  3. Tydligare krav på att individuell karriärvägledning ska erbjudas vid vissa tillfällen.
  4. Förstärkning av det generella karriärvägledningsperspektivet i olika ämnen.
  5. Ett nytt obligatoriskt inslag med tilldelad tid, benämnt framtidsval, ska införas i grundskolan, grundsärskolan och specialskolan.

Jag har inte för avsikt att här gå in på utredningens mycket värdefulla texter. Dock har jag hittills endast sett ett positivt, rentav mycket positivt, mottagande av utredningens slutsatser och rekommendationer.

Istället vill jag peka på hur det osäkra och instabila politiska läget gör det svårt att ta ut något i förskott. En utredning är inte mer än en utredning. Det som behövs är att någon på ansvarig ministers kansli tar på sig uppgiften att aktualisera förslagen vid rätt tidpunkt och i rätt sammanhang.

Statsrådet är Anna Ekström, hennes långa erfarenhet som chef för Skolverket borde vara garant för att hon förstår att hantera frågorna. Men hon är som alla andra i regeringen bunden till att ta en blick på januari-överenskommelsens 73 punkter. Visserligen finns där tunga åtaganden om en del som ska bli så mycket bättre i skolan och överhuvudtaget i utbildningens värld, men varken SYO, SYV eller karriärvägledning ”finns med”. Det kommer att ta tid att tackla reformer som ryms inom dessa 73 punkter och ännu mer tid att tänka på annat som inte noterades i avtalet.

För 2019 gäller att det saknas finansiellt utrymme, inkomstbegränsningen från M+KD- budgeten kan inte korrigeras med regeringens vårändringsbudget. Först till hösten och i samband med det ”stora” budgetförslaget inför 2020 och framåt kommer man att se ljus i tunneln.

För egen del kommer jag att försöka att få gehör för mitt önskemål att hela direktionen får en presentation av utredningen. Direktionen kör med två stående inslag på sin dagordning vid varje sammanträde: Backspegeln och Vindrutan. Under den första punkten kan ledamöterna efterlysa svar på frågor som är kvar efter presentationer vid sammanträdet innan. Vindrutan är tänkt som en punkt, där någon från förvaltningen informerar om framtida förändringar, från staten, från medlemskommunerna eller från forskningen m.m. som kommer att påverka Kunskapsförbundets verksamhet.

Politik är ju inte bara säga ett ja eller nej till beslutsförslag som läggs fram, vi som har uppdrag som förtroendevalda kan också initiera egna. Men då får man anstränga sig en aning. Vilket jag har för avsikt att fortsätta med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.