Visst finns det ett intresse

Innan årsskiftet landade en handling i kommunens digitala brevlåda. Ett underlag, som togs fram gemensamt och som gäller samtliga fyra partners: Västtrafik – Västra Götalandsregionen – Trollhättans stad och Vänersborgs kommun. ”Kollektivtrafikplan för Trollhättan och Vänersborg”. Någon gång till våren borde den finnas med på kommunfullmäktiges ärendelista, alla ska ju redovisa vilka synpunkter ”politiken” har på denna plan som siktar ett antal år framåt.

Jag gjorde flera anteckningar i underlaget. Här bara en punkt där jag hajade till ordentligt. Det gällde ”gratis kollektivtrafik för äldre”. (Innan påpekandet kommer – jag vet att ingenting är gratis, men begreppet syftar till att seniorer inte betalar för resorna med den lokala kollektivtrafiken.)

Den finns i Trollhättan för alla över 65. Dock inte under ”rusningstid” på morgonen och på senare eftermiddagen. Rapporten noterar insamlade synpunkter i Trollhättan: ”stolta över gratis seniorkort” men också ”bland annat vill seniorer åka gratis hela trafikdygnet”.

Även i Vänersborg har man lyssnat, på ”Allmänheten” i samband med Aqua Blå och senare genom sittningar med politiker och tjänstemän. Här finns ett kort för alla över 75 som gäller hela dygnet. Det överraskar mig att inte seniorkortet nämns med en enda stavelse i rapportens Vänersborgs del.

Det har ju tidigare funnits åtskilliga försök att öppna för alla mellan 65 och 75, inte minst genom motioner från Vänsterpartiet. Hittills har de flesta andra partier röstat emot förslaget. Men att det inte nämns i rapporten överhuvudtaget måste vara fel, ett medvetet förbiseende?

I början av veckan fanns det ett inkommet brev med synpunkter i kommunens postlista: ”Gratis busskort för alla över 65 år”.

Och när jag ändå är på temat – det finns mycket att säga om skolungdomarnas sommarlovskort som ser ut att försvinna efter den bejublade premiären 2018. Även här kom en vädjan i form av ett medborgarförslag till kommunen att ”göra något”. Det blir intressant att följa om detta brev kan väcka ”politiken” i Vänersborg.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.