Same procedure as last year

Same procedure as always,.

Då hjälper alltså inga motioner. Då gör det ingen skillnad att kommunfullmäktige bifaller en motion. Är det så så är det så.

I november biföll kommunfullmäktige enhälligt en motion från Vänsterpartiet. Det gällde ”Lika villkor för representanter från alla partier”.

Den politiska beslutsprocessen sker i olika steg. Först bedömer kommunkansliet när ärendena är ”mogna” att föras uppåt. Kommunstyrelsens presidium informeras via anteckningar från genomgången i ”ärendeberedningen”. I presidiet ingår kommunalråden från S, C och M.

Därefter skickas handlingarna till kommunstyrelsens arbetsutskott – där finns ledamöter och ersättare från nämnda tre partier och även från L och KD. Vill MP informera sig, så får man säkert svar från S eller C, dessa tre partier ingår ju i kommunledningen.

Fortfarande vet inte Medborgarpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vilka frågor som snart ska komma till kommunstyrelsen och eventuellt till kommunfullmäktige.

Olika villkor? Ja, vill man vara påläst och förberedd så behöver man tid. Vill man få andra medlemmar ur det egna partiet delaktiga, behövs det tid.

Det insåg fullmäktige och fattade ett beslut som skulle förbereda en förändring. Det var ingen som invände mot ”lika villkor”. I debatten talades också mycket om det orimliga att tjocka buntar av underlag mycket väl kunde – om det kunde ordnas – portioneras ut i förväg.

Så hur blev det då, nu när ett nytt manskap har tagit plats?

Kommunstyrelsens arbetsutskott fick utskicket torsdag 10 januari – 18 punkter och en packe med underlag på cirka 440 sidor. Arbetsutskottets sammanträdde måndag den 14 januari beslutade att en fråga skulle omarbetas och inte gå vidare direkt, alla andra 17 punkter skulle landa i kommunstyrelsen onsdag 30 januari.

Så idag kom utskicket inför kommunstyrelsens, sex dagar innan mötet och inte mindre än tio dagar efter arbetsutskottets beslut.

Identiska handlingar som i arbetsutskottet – enda skillnad: arbetsutskottets beslutsrader tillkom.

Mycket att ta del av? Kolla själv, det går att tanka hem sedan sena eftermiddagstimmen – 429 sidor.

Gnäll? Kanske, men Vänsterpartiet gör anspråk på att vara påläst och insatt. Det känns som om någon inte vill göra det möjligt.

Benny Augustsson, ny ordförande i kommunstyrelsen, har du synpunkter? Kenneth Borgmalm, gruppledare för de tre samverkande partierna som utgör kommunledningen, är ingen förändring möjlig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.