Tvärtom är rätt?

Varför göra det enkelt när man kan trassla till det?

Kommunfullmäktige tar beslut, en mängd sådana. Alla beslutsförslag (nästan alla) kommer från kommunstyrelsen, det är styrelsens uppgift att ”bereda” ärendena och lämna ett förslag.

Det normala vore att den politiska kommunledningen verkligen ”leder” hela den långa processen. Men så är det inte i Vänersborg.

Det börjar inte i kommunstyrelsen.  Först sker en ärendegenomgång på kommunkansliet. Där går man genom alla underlag, prövar om ”allt finns med”, om frågorna har hanterats korrekt, om frågorna är ”mogna” att föras fram till ett beslut. Här bedöms alltså om frågorna kan föras upp för den formella politiska behandlingen via arbetsutskott, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Sedan görs ett utskick av handlingar till kommunstyrelsens arbetsutskott. Dessa handlingar är inte tillgängliga på kommunens anslagstavla.

Redan i kommunstyrelsens arbetsutskott är det något som är ”fel”. Kommunledningen är i minoritet, oppositionen anger tonen. Benny Augustsson (S) och Bo Carlsson (C) företräder kommunledningen, medan Gunnar Lidell och Henrik Harlitz (båda M) och Marie-Louise Bäckman (KD) är oppositionens representanter. 2 mot 3, inte 3 mot 2 som man skulle förvänta sig.

I kommunstyrelsen är bilden suddig, men inte heller här finns en majoritet för kommunledningen. Benny Augustsson och Bo Carlsson biträds av Amanda Roos och Elisabeth Bohlin (båda S), Mats Andersson (C) och Anna-Karin Sandberg (MP). Dessa sex ledamöter möter flera oppositionsgrupper; Gunnar Lidell, Henrik Harlitz och Marie-Louise Bäckman har även Gunnar Henriksson (L) på sin sida; Anders Strand och Ola Wesley kommer från SD, Marianne Ramm och James Bucci från V, Morgan Larsson från MBP (det lokala Medborgarpartiet). Här gäller alltså 6 mot 9, inte 9 mot  6. Vän av ordning invänder. För tydlighetens skull därför: 6 mot 4, mot 2, mot 2 och mot 1.

Den som klarar av att behålla överblicken över vad som gäller i riksdagens nya politiska landskap, den borde också kunna följa processen i Vänersborg så här långt.

Sedan är det överkurs att räkna ut vad som kan ske i kommunfullmäktige, där gäller 20 mot 15, mot 9, mot 5 och mot 2. Totalt 20 mot 31, inte 31 mot 20.

Hur kunde det bli så här?

Så här gick det till i Vänersborg.

Valet var 9 september. Ganska omgående blev det klart att M, L och KD skulle samarbeta ”politiskt”, alltså komma överens om det mesta i de flesta sakfrågorna. Det dröjde ett bra tag innan beskedet kom att S, C och MP skulle fortsätta som förut fast man hade förlorat 2 av sina 22 mandat.

Vänsterpartiet frågade men fick veta att S, C och MP inte hade intresse av att söka politiskt samarbete.

Den 15 november fick jag uppdraget från Vänsterpartiets medlemsmöte att kontakta dels S, C och MP, dels M, L och KD och därutöver även MBP. Då gällde frågan en ”teknisk valsamverkan”.  En sådan går i korthet ut på att mindre partier får bättre utdelning av platser i nämnder och styrelser än om man skulle stå ensam när dessa val görs av fullmäktige. När valen är avklarade går man skilda vägar igen och har inga förpliktelser mot varandra.

Inte ens nu visade S, C och MP intresse. Det gjorde däremot Gunnar Lidells grupp. Så när fullmäktige den 19 december genomförde valärendet, så var det 20 från kommunledningen, 9 från SD och 22 som kom från M, L, KD, V och MBP.

Nu i efterhand mumlas det att S har vaknat till, man ”borde ha gjort annat”. Men nu är det som det är. Att spekulera i att ett tidigare chefsbyte hos S kunde ha öppnat vägen leder ingen vart.

Så när ett omstritt beslutsförslag kommer från arbetsutskottet till kommunstyrelsen, så är det troligen oftare regel än undantag att det blir tvärtom i kommunstyrelsen.

Något beslutsförslag som går segrande från kommunstyrelsens bord till kommunfullmäktige har en mycket oviss framtid. Det kan återigen bli tvärtom.

Kommunstyrelsens arbetsutskott haft sitt första sammanträde 14 januari, kommunstyrelsen träffas första gången 30 januari och två veckor senare, 13 februari, är det dags för kommunfullmäktiges möte.

Med viss spänning inväntar jag att handlingarna till kommunstyrelsen dyker upp på kommunens anslagstavla. Enligt arbetsordningen ska det ske senast 24 januari.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.