Samma tanke måste finnas hos fler

Mot slutet av förra mandatperioden förändrades det politiska samtalet i Vänersborg. Jag vill peka på tre punkter som spelade roll.

  1. Det gick att bilda majoritet mot den partigrupp som egentligen utgjorde ”kommunledningen”. Två budgetbeslut, där M+L+KD och V hittade varandra med ett vinnande koncept, visade att detta var möjligt.
  2. Socialdemokrater i Vänersborg ville också söka överenskommelser, men det fanns ett hinder. De kom inte förbi det som sades från den som satt högst i den lokala hierarkien. Där var det stopp, det är inte längre så.
  3. Hur mycket än SD vinner i antal mandat, så kommer partiet ingenstans om inte viljan finns att lära sig hantverket. Det finns ett regelverk om vilka frågor som hör hemma nationellt, regionalt och lokalt – det går inte att blunda och köra en och samma evig återkommande inställning i hur många ärenden som helst på fel plats och i fel tid. Det är lögn att ingen vill prata med SD, men det är sanning att SD än så länge diskvalificerar sig från att bli taget på allvar i Vänersborg. Under tiden får andra partier genom seriösa samtal söka en stabil grund som för oss framåt.

För att summera mina förhoppningar om att det politiska samtalet i Vänersborg skulle leda oss i rätt riktning skrev jag en motion: ”Vilken roll har ledamöterna i kommunstyrelsen? Min poäng i motionen är att tidiga samtal borde finnas vid sammanträdesbordet, inte bara utanför kommunhuset. Samtal i tid som leder till samförståndslösningar. Jag pekade på kommunstyrelsens centrala roll.

Nu har det blivit så att det är andra som finns på plats. Jag hoppas att man ser möjligheten och förmår att leva upp till det som krävs för att komma vidare.

Jag får förhålla mig till förändringen och gå andra vägar för att påverka. Därför lämnade jag idag in motionen som jag berättade om häromdagen: ”Inte i juni, bättre i november.” Det borde rimligen vara så att samma tanke måste finnas hos andra också, hos partigruppen som är kvar som kommunledning med Benny Augustsson i spetsen, hos Vänersborgsalliansen med Gunnar Lidell och kanske även hos kommunens ekonomichef Thomas Sannemalm.

En reaktion på ”Samma tanke måste finnas hos fler

  1. Pingback: Motion: Webbsändning från KF | Stefan Kärvlings blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.