Bra frågor, kan jag svara?

Ledarskribenten Max Eskilsson begrundar i TTELA Vänsterpartiets roll på den lokala scenen. I morgondagens papperstidning ställer han frågan: ”Trivs V bäst i opposition?” och sedan svarar han omgående: ”V är i grunden ett oppositionsparti” och gör tillägget: ”En maktfaktor bakom formella makten”.

Eskilsson ville beskriva vägen från valet 2010 via 2014 till valet i september 2018. Här är han inte konsekvent. När man vill förstå varför S och V i Vänersborg ha ett spänt förhållande, så kan man inte bortse från att V i valet 2010 gick från 4 mandat till 8 samtidigt som S sjönk som en sten från 21 till 12 mandat. Åtta år senare har S endast marginellt hämtat sig från förskräckelsen. Vad hade hänt? Minnesgoda vet: Vänsterpartiet avslöjade bit för bit spelet bakom tillkomsten av Bandyarenan som kostade Vänersborg 300 miljoner fast det aldrig fanns ett beslut utöver 120 miljoner.

Max Eskilsson skriver: ”Sett till väljarstöd är inte skillnaden drastisk om man jämför Trollhättan med Vänersborg. Medan partiet i Trollhättan i årets val samlade nästan sju procent noterades cirka två procentenheter mer i Vänersborg. Men kontrasten är tydlig på en annan nivå. I Vänersborg är Vänsterpartiet verkligen ett oppositionsparti. Det är inte ens tal om att vara röstboskap utanför styret.”

Sedan en korrekt formulerad bedömning om Vänsterpartiets arbete i Vänersborg och besvikelsen över uteblivet väljarstöd: ”I linje med detta sticker Vänsterpartiet Vänersborg ut som det lokala parti som mest effektivt av alla lyckas kommunicera sin syn utåt.”  Sedan följer en gissning som blir fel: ”Att de ändå backat de senaste tre valen är därför förvånande och verkar snarast kunna härledas till att det generellt i Sverige egentligen inte förekommer någon större vänstervåg.” Tiden sedan Arenan talar för att S hämtar sig något, nu återgår ett mindre antal väljare från V tillbaka till S.

Eskilsson tvekar om vad som kommer att ske under den påbörjade mandatperioden. ”Hur relationen mellan S och V utvecklas i Vänersborg kommer att bli avgörande för styrkepositionerna. V är relativt starka men har långtifrån goda band till lokala socialdemokratin. Kommande år blir det särskilt intressant att se om valet av ny kommunstyrelseordförande kommer att ha någon påverkan.”

För egen del vet jag svaret på frågan om ”opposition eller ansvar?”. Vi har fått respekt för vårt arbete i opposition, men inriktningen har alltid varit att vilja dela det direkta ansvaret. Aktiviteten i kommunstyrelsen och i budgetberedningen har varit förutsättning för att Vänsterpartiets budgetutkast tre år i rad har blivit fullmäktiges beslut. Visserligen i form av ett yrkande från någon annan partigrupp (två gånger M+L+KD och en gång S+C+MP), men alla som inte ville blunda vet hur det förhöll sig.

Nu kommer jag endast att finnas på plats när fullmäktige har sista ordet, men det vore ju helt galet om Vänsterpartiet ger bort den position vi har uppnått. Slutsats: Nej, jag har inte svaret vad som kommer att ske, men min förhoppning ligger i formuleringen ”En maktfaktor bakom formella makten”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.