Hur blev det nu med sommarlovskortet?

I onsdags debatterades ”Kommunikationer” i riksdagens kammare. Det gällde Trafikutskottets betänkande 2018/19:TU1 Utgiftsområde 22. Någon dag innan hade jag bloggat om utgångsläget för denna debatt :”Gilla och dela”.

Det var Vänsterpartiets Jens Holm, som också är ordförande i riksdagens trafikutskott, som inledde debatten. Jag återger här några citat från hans anförande, med tanke på vad som sades om att sommarlovskortet för våra ungdomar inte ska finnas nästa år.

”Moderaterna, KD och SD sänker skatter för redan välbärgade med 20 miljarder kronor. Detta finansieras med drakoniska nedskärningar på arbetslösa, biologisk mångfald, klimatinvesteringar, solceller och elektriska fordon, indraget stöd för byggnation av klimatsmarta hyresrätter, höjda kostnader för barn som vill gå i kulturskolan, indragen fri entré på våra museer och – som vi hörde i den tidigare debatten – en nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten.”
”Mer specifikt för vårt område handlar det om nedskärningar med 489 miljoner kronor.”
”Den kraftigaste försämringen på det här utgiftsområdet är dock att M, KD och SD stoppar den mycket uppskattade satsningen på gratis kollektivtrafik för barn och unga under sommarlovet.”
”Ett ökat kollektivtrafikresande är också en miljöfråga. Ju mer vi vänjer våra barn vid att resa kollektivt, desto mer kommer de att göra det i framtiden. Ut-släpp sparas också när ungdomarna kan resa själva i kollektivtrafiken i stället för att bli skjutsade och hämtade av bilkörande föräldrar. Jessica Rosencrantz, Magnus Jacobsson och Jimmy Ståhl – Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna! Varför ska inte alla unga ha samma möjlighet att resa i kollektivtrafiken? Varför försämrar ni för miljön? Varför gör ni sommarbadet till en klassfråga?”
Därefter kom ett flertal inlägg från i stort sett samtliga riksdagspartiernas företrädare i trafikutskottet. Dessa inlägg kan ses och höras i efterhand eller ta del av i riksdagens snabbprotokoll sidorna 75-100. Beslutet fattades sedan på torsdag 20 december, voteringen var helt i enlighet med det som formulerades i betänkandet och som sades i debatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.