Borde man läsa på?

29 och 31 januari inleder kommunens budgetberedning arbetet med det som efter ett halvt år hamnar på fullmäktiges bord som ärendet ”Mål- och resursplan 2020”.

Ekonomistaben har avsatt en halv dag för första träffen. Omvärldsanalysen och en allmän lägesbeskrivning står på programmet. Jag undrar om en förmiddag räcker?

Det beror naturligtvis på beredningens ledamöter (samma som kommunstyrelsens arbetsutskott) och politikerna från de andra partier som finns på en insynsplats. Vill man så kan man skaffa sig en överblick på egen hand.

Kommunens politiker och även ekonomistaben brukar sätta sitt hopp på Sveriges kommuner och landsting (SKL). Därifrån kommer tillförlitliga sammanfattningar och bedömningar. För några dagar sedan kom ”Ekonomirapporten, december 2018”. Rapporten brukar vara hemläxa för alla som tar ledigt över jul och nyår.

Det finns även annat som bör studeras. Idag gick riksdagen i mål med  ”Statsbudget steg II”. 12 december röstade SD för budgetreservationen från M och KD och fällde övergångsregeringens budgetförslag. ”Steg II” var utskottens betänkanden som reglerade hur pengarna inom statsbudgetens 27 utgiftsområden skulle fördelas. På listan idag fanns ”Utgiftsområde 25 – Allmänna bidrag till kommuner”. Tydliga förklarande texter som alltid i finansutskottens betänkanden. Men i övrigt långt ifrån som vanligt. Regeringspartierna och Vänsterpartiet reserverar sig inte, man skriver istället gemensamt ett särskilt yttrande. Därutöver finns ytterligare tre särskilda yttranden från SD, C och L. När kammaren senare under dagen röstade så ser det så ut som att riksdagen fattade ett enhälligt beslut.

För att förstå allt det där krävs det nog att man passar på att bläddra genom betänkandet och läser snabbprotokollet från dagens debatt i efterhand.

Ett tips för nybörjare: Dagens inlägg i ”Åsas Riksdagsskola” förklarar statens budgetprocess. Bättre sammanfattning av processen finns nog inte.

För egen del undrar jag vilken partikamrat som tar på sig uppgiften att sitta på insynsplatsen i budgetberedningen. Själv har jag haft förmånen att vara väl förberedd när jag fanns med på senare tid. Dels är det bakgrunden jag hade med mig från Tyskland när jag kom till Sverige på självaste franska nationaldagen 14 juli 1970 – fem dagar innan hade jag tagit examen i Politologi vid Freie Universität Berlin. Sedan naturligtvis också erfarenheten från flera år som ledamot i kommunens budgetberedning under sena 80-talet och mitten av 90-talet. Fast då var det andra tider, budgetberedningen satt dagarna i ända och funderade över detaljer på ett sätt som känns fullständigt främmande idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.