Kan vi klara oss utan anslagsbindning?

Ingen rast, ingen ro ! Knappt har kommunfullmäktiges hemska budgetbeslut nått ut till våra nämnder och förvaltningar, innan kommunens ekonomistab är i gång med att lägga fast en rad sammanträden för budgetberedningens överläggningar inför mål- och resursplanen 2020.

För att komma fram till ett budgetbeslut går kommunstyrelsens ekonomistab och ledande politiker från alla partier hand-i-hand. Medan staben vaktar det formella och kanske kan sägas bevaka ”balansen”, vill politiken gärna inom ramen av det möjliga ”dela ut”.

Finns det mycket i plånboken, då går allting mycket lättare. Är det tomt och inga tillkommande intäkter finns i sikte, blir det genast ganska så svårt. När förvaltningarna med ljus och lykta söker efter lösningar, då kan diverse stelbenta föreskrifter ställa till det.

Jag lämnade in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande med rubriken ”Är tiden inne att flytta på en hörnsten i mål- och resursarbetet?”. Min fråga till Benny Augustsson är: ”Kan det vara en bra tanke att överväga en MRP-process 2020 som tonar ner betydelsen av föreskriften att prestera resultat i form av anslagsbindningar såsom vi har varit vana med under många år?”

13 februari får jag svaret på min interpellation, gott om tid för Marie Dahlins efterträdare att sätta sig in i ämnet. Min förhoppning är att svaret blir genomtänkt och avvägt, något som nästan aldrig varit fallet under ett antal år. Men nu är det nog slut med snabba rappa korta svarstexter skrivna i sista stunden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.