En spännande sittning i eftermiddag

Kommunens valberedning träffas i eftermiddag, två dagar innan fullmäktiges sammanträde. Vid beredningens första träffen, 28 november, kom vi fram till att stryka 11 december – flera partier och partigrupper hade anmält att man inte skulle hinna nominera i tid. Men nu är det upp till bevis!

Fullmäktige väljer på onsdag först sin ordförande – då kan jag lämna podiet och inta min plats nere i salen. Vem jag överlämnar till vet jag inte. Men en uppmaning ska jag skicka med på vägen: Vårt fullmäktige längtar efter att se ”samarbete”, det har varit frustrerande att se att ordförande-trion inte utnyttjat möjligheten att växa genom att hitta varandra.

Redan här finns en frågeställning: Nominerar SD någon kandidat för någon av posterna som vice-ordförande i kommunfullmäktige? Det skulle inte vara någon överraskning om så sker.

Men valberedningens uppgift idag gäller inte presidiet, den gäller i stället samtliga nämnder och styrelser i kommunen och för våra kommunala bolag. Här har vi en unik situation. Visserligen är det tredje gången vi förbereder för en period med en kommunledning i minoritet, men nu är det tillspetsat. Kommunledningens partigrupp med politiskt samverkan av S, C och MP förfogar över 20 av fullmäktiges 51 mandat. Man möter fem partier som med teknisk valsamverkan mönstrar 22 mandat. Därutöver finns SD med 9 mandat, partiet samarbetar inte med någon annan.

Den tekniska valsamverkan mellan M, L och KD med 15 mandat, Vänsterpartiet med 5 och det lokala Medborgarpartiet med 2 prövas nu på eftermiddagen och sedan på onsdag när själva valet sker. Alla fem partier är överens om att det gäller idag och på onsdag, därefter går man egna vägar.

Partiernas valberedningar har haft situationen som utgångspunkt för nomineringsprocessen. En kommunledning som i alla lägen alltid är i minoritet, en opposition som bara är överens om att vara opposition när företrädare ska väljas – det kräver ansvar, erfarenhet och överblick. Vi får se vilka företrädare de olika partier har nominerat. Det kan jag återkomma till. När vi har facit i handen och protokollet från dagens möte är klart, vet vi vilka partier som  har varit vakna vid sina nomineringsprocesser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.