”Gilla” och ”dela”

Är det så klokt egentligen? Är det bra att ”gilla” och ”dela” och ”gilla” och ”dela”?  Tjänst eller björntjänst? Var och en får välja svaret – för egen del väljer jag att titta lite närmare. Det kan bli fel ändå, men jag vill i alla fall hålla fast vid min egen regel: Prata, när du tror att du vet vad du pratar om! Skriv – när du tror du har sökt efter korrekta svar så långt du kan komma för stunden.

Nu tar M. SD, KD, C och L bort sommarlovsbusskorten för barn och unga.

Så står det på Facebook-sidan hos Vänsterpartiet Uddevalla – och ögonblickligen dyker det upp hos länkande partikamrater i Vänersborg. Det spelar ingen roll att det finns tidningsartiklar och inslag på Rapport som tydligt berättar vad som gäller. Nej, korta ner, förenkla budskapet, rätt eller lagom fel, sprid sedan 16 gånger, så här gör man politik!

Hur var det nu? Vänsterpartiets förhandlingsframgång i budgeten 2018 skulle gälla tre år framöver. Därför finns i övergångsbudgeten ett anslag.

Sedan bestämde sig fem partier att skriva egna budgetmotioner.

I motionen från Moderaterna står det mycket kort: ”Moderaterna avskaffar gratis kollektivtrafik för unga.”

I motionen från Kristdemokraterna står det: ”Kristdemokraterna föreslår att satsningen på avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar, som introducerades i föregående års budgetproposition, avskaffas.”

I Liberalernas motion står det: ”Liberalerna motsätter sig anslaget för gratis kollektivtrafik under sommarlovet för skolungdomar och prioriterar i stället kollektivtrafik i landsbygd genom differentierade reseavdrag.

Med risk för att mitt förstoringsglas bedrar mig, så vågar jag skriva att varken Centerpartiet eller Sverigedemokraterna yttrade sig i sina respektive budgetmotioner om ungdomarnas sommarlovskortet.

I riksdagen klubbades i onsdags Finansutskottets betänkande 2018/19:FiU1 ”Statens budget 2019 Rambeslutet”. Två omröstningar förekom, i båda fallen var det gemensamma reservationer från M och KD som ställdes mot utskottets förslag. Den första reservationen gällde ”Riktlinjerna för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken, punkt 1”, den andra ”Rambeslutet – utgiftstak, utgiftsramar och inkomsterna i statens budget”.

Självfallet nämns ”sommarlovskortet” överhuvudtaget inte i någon av dessa reservationer. Detaljer är ju i ett senare skede en angeläget för utskotten att hantera. Förmodligen är just denna fråga något som hamnar i riksdagens trafikutskott, där Vänsterpartiets Jens Holm är ordförande.

Hur som helst, båda reservationerna ”vann” över förslagen i övergångsbudgeten som övergångsregeringen S och MP, även Vänsterpartiet, röstade för.

M, KD och SD röstade för dessa två reservationer, C och L avstod från att delta i riksdagens beslut.

I samtal med lokala företrädare för olika partier vet jag vilka jag kan (om jag vill) anklaga för vad, i något fall: Det är ditt fel, du har velat …. och i annat fall: Det är ditt fel, ni borde ha kunnat rösta på annat sätt ….

Ärligt talat, jag kommer nog inte hitta någon lokal representant för något lokalt parti som verkligen vill försvara att ungdomarna troligen går miste om gratiskort för kollektivtrafik i Västra Götaland under sommaren 2019.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.