Kunskapsförbundet – nytt manskap ombord

27 januari möts Kunskapsförbundets direktion för första gången under den nya mandatperioden. Förbundet sjösattes 2013, den förra mandatperioden blev därför bara två år. Direktionen fattar beslut om utbildning för ungdomar i gymnasieåldern och för vuxna. Dit kom ledamöterna först alldeles i slutet av 2014, innan dess låg fokus helt på förbundets skrala ekonomiska förutsättningar.

Nu blir det alltså nystart eller ska man säga – rivstart. Efter förmiddagens presentationsrunda och en rad formella punkter på en mycket intetsägande dagordning deltar nämligen ledamöterna i Kunskapsförbundets ”Kvalitetsstämma” tillsammans med den undervisande personalen från alla skolenheter. Det är bra, det är rätt. Direktionens uppgift måste ju vara att följa upp och ge stöd på vägen till fortsatt nivåhöjning på alla våra utbildningar.

Presentationsrundan? Direktionens ledamöter och ersättare kommer till hälften från Trollhättan, till hälften från Vänersborg. Denna mandatperiod är ordförande (som alltid) från Trollhättan, även andra vice-ordförande (alternerande mellan kommunerna). Förste vice-ordförande kommer från Vänersborg, Kenneth Borgmalm, S. Medan Trollhättan valde att fortsätta med flera ledamöter från den gångna perioden, har Vänersborg endast två av fjorton representanter kvar sedan sist. Det är Bengt Rydholm, VFP, som var ersättare senast vilket han är även denna period. Det är jag själv, som var ersättare för James Bucci, V, och är nu ledamot för Vänsterpartiet (utan ersättare från det egna partiet). Vänersborgs ledamot i presidiet, Borgmalm, har gedigen erfarenhet från det politiska arbetet och borde vara rätt man att hålla styrfart i förbundets balansgång mellan egna beslut och den avgörande avhängigheten från välvilliga kommunalråd i två kommuner. Mer om detta längre fram dock, just nu avtecknar sig en möjlighet att direktionen kan få lite andrum och större arbetsro.

I övrigt, vilka är med från Vänersborg? Centerpartiet har ingen representant alls, samtliga fem ledamöter och ersättare för Socialdemokraterna är nya, så även Miljöpartiets ersättare. Folkpartiet och Moderaterna har var sin ledamot som konkurrerar om att vara yngst i församlingen, båda nya i direktionen.  Även ersättaren för M är ny i direktionen. Kristdemokraterna har bytt ut sin representant på ersättarbänken. Slutligen ”tillskottet” med ledamoten och ersättaren för Sverigedemokraterna. Det blir spännande att höra vilka ärenden SD kan vinkla åt det hållet, där man säger sig ”se problemen” och därför kunna ”erbjuda lösningar”.

Det är ju enormt mycket som direktionen får lov att förkovra sig med. Inte mindre än tre utbildningstillfällen planeras, 3 mars, 24 mars och 29 april. Och så kommer till hela tiden nya frågor. Här ett exempel: Regeringens proposition 2014/15:45 ”Utbildning för nyanlända elever – mottagande och skolgång”. Propositionen kom för en månad sedan till riksdagen, i veckan gick motionstiden ut. ”I princip” bör man kunna räkna med att propositionen får gehör: Alliansens motion vill ”förbättra” målsättningen och anvisningar, Vänsterpartiet står också bakom propositionen och föreslår förstärkning av möjligheten att ge utrymme för regelbunden studiehandledning på modersmål. Sverigedemokraternas motion är mycket kort och begränsar sig till frågan om vem som äger rätt eller inte rätt att falla under begreppet ”nyanländ”.  Det kommer nog inte dröja länge innan direktionen får höra ett lokalt eko på denna riksdagsmotion.

På tisdag är Kunskapsförbundets nya direktion i gång, fyra dagar senare avslutas första omgången av ansökningstiden för årets åk 9-elever. Visst vore det roligt att få höra att budskapet har gått fram. Kunskapsförbundets utbildningar är bra utbildningar, visionen är: ”En drömfabrik där alla växer och känner framtidslust.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.