Från semester via otakt åter till ordning

Några synpunkter på lokaltidningen TTELA, ledarsidan och insändarspalten.

Ansvaret ligger hos Ulla Andersson. Det märks när hon har semester, det märks när hon är på plats.

När redaktionens ansvarige är på plats så kryllar det av ledare som många gånger har tre saker gemensamt: För det första utmärks texterna av ”lek med orden” eller rentav ordvitsar. Bara att konstatera. För det andra präglas ledarna av mycket insyn i allt som sker lokalt såväl i Trollhättan som i Vänersborg. Varje beskrivning av det minsta missförhållande åtföljs av Ulla Anderssons välvilliga förslag till goda lösningar. Bara att gratulera. Vore det inte för det tredje: Ulla Andersson berättar dock aldrig hur hon finansierar dessa upp emot hundra härliga, genomtänkta, behjärtansvärda och uppskattade idéer som sprutas fram under ett år på tidningens ledarspalt.

När Ulla Andersson har semester, heter semestervikarien ”Liberala nyhetsbyrån” (LNB). Här skriver olika skribenter och färgen rinner nästan ut från sidan – mest blått, blåklinten är väl blå, eller? Naomi Abramowicz och Kajsa Dovstad producerar vulgär smörja i enlighet med ett enkelt grundrecept: Påstå att någon har sagt något på ett visst sätt – skriv sedan resten av hela ledarspalten för att anträda beviset att ”motståndaren” har fel, fel, fel… Det är de röda och de gröna som är måltavla för LNB:s giftpilar.

Nåja, man måste ju inte läsa alla sidor på semestern, det går att bläddra förbi.

Nu är ledarredaktionens ansvarige tillbaka från semestern och genast märks det att ordningen skall återställas. För nu är det nämligen också slut med något som bara förekommer den korta tiden när regelverket inte följs: Dels att ingen debattartikel får vara längre än 2500 tecken, dels att politiker ”normalt” inte får skriva på insändarsidan, den spalten är helt förbehållen allmänheten som får lov att skriva om politiken och politikerna. Reglarna bröts ett flertal gånger under juli.  Man kan ju undra hur många som känner frestelsen att skriva anonymt för att kringgå regeln som gäller insändarna?

Frågan ställer jag eftersom Ulla Andersson just idag (vill säga igår när tidningen sattes ihop) råkade ut för en klandervärd dundertabbe: ”Köks-Emma” fick stort utrymme med en ännu större bild ur ett restaurangkök. Här kokades det ”ord och inga visor”, det bubblade och pyrde och smakade salt och bitter.

Bara ett problem: Under Ulla Anderssons sista semesterdagar avslöjades det på tidningsredaktioner landet runt och i en mångfald inlägg på Twitter och Facebook att ”Köks-Emma” var någon som bluffade sig in på tidningarnas insändarspalter. I ganska många tidningar – och nu en hel vecka senare också i vår alldeles egen TTELA.

Semestern är förbi – otakten snart upphävd – dags för ordning igen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.