Hur tänker socialdemokraterna?

På ärendelistan för kommunfullmäktige kommande onsdag finns punkt 6 ”Antagning av reviderad arbetsordning för kommunfullmäktige”. Vänsterpartiet hade i början av innevarande mandatperiod, 2010 och 2011, föreslagit ett antal förändringar. Nu återstår fyra mötestillfällen för ”gamla fullmäktige” innan ”nya” fullmäktige sammanträder i oktober för första gången. Återstår att se om den nya besättningen har synpunkter på det som det gamla manskapet tar fram alldeles i slutet av sin tid.

Förresten, Vänsterpartiets tankar får i stort sett gensvar, det brukar vara så nuförtiden.

Fast på en punkt är vi inte överens. Det gäller § 11 i den föreslagna arbetsordningen: ”Ordföranden beslutar, efter samråd med kommunfullmäktiges presidium, placeringsordningen för fullmäktiges ledamöter, ersättare och andra som har rätt att delta i fullmäktiges överläggningar. Beslut i frågan tas för hela mandatperioden och meddelas vid fullmäktiges konstituerande sammanträde.”  Förslaget kommer från Anders Forsström, M, nuvarande ordförande i kommunfullmäktige.  I kommunstyrelsen yrkade Maria Dahlin, S, och Bo Carlsson, C, bifall till samtliga förslag från Anders Forsström. Mot detta förslag fanns mitt eget yrkande: Kommunfullmäktige beslutar, efter beredning av kommunfullmäktiges presidium, placeringsordningenBeslut i frågan tas för hela mandatperioden vid kommunfullmäktiges konstituerande sammanträde eller snarast därefter.”

Då uppstår två frågor: 1) Tänker Marie Dahlin, S, och Bo Carlsson, C? och 2) Hur tänker Marie Dahlin, S, och Bo Carlsson, C?

Jag kommer fram till följande svar på den första frågan: Vet ej, verkar inte så, Marie Dahlin och Bo Carlsson tänkte inte särskilt länge, de ville bara godkänna Anders Forsströms förslag. Då ska man komma ihåg, att Anders Forsström först vid ”gamla” kommunfullmäktiges tredje sammanträde i december 2010 blev vald till ordförande. Ålderspresidenten Johan Ekström, FP, fick kämpa mot mikrofonteknikens elände hela tre sammanträden innan han avlöstes. Tänk om det även 2014 uppstår en situation där inget ”ordinarie” presidium väljs vid nya kommunfullmäktiges första sammanträde 22 oktober?! Enligt Forsströms, Dahlins och Carlssons yrkande skall ordföranden besluta vid detta första sammanträde.

Anders Forsström har redan sagt att han inte kommer att ingå i fullmäktiges presidium de kommande fyra åren. Om socialdemokraterna ökar från tolv till sexton mandat, är Lars-Göran Ljunggren, S, ålderspresidenten som tar hand om beslutsgången vid det konstituerande sammanträdet och tills det ”riktiga” presidiet finns på plats. Men tänk om socialdemokraterna inte ökar med hela fyra mandat ….?

Jag har också ett svar på den andra frågan: ”Hur tänker …?” Vad hände mer i december 2010? Jo, eftersom S utan undantag röstade på den borgerliga gruppens förslag till vem som skulle få en plats i fullmäktiges, kommunstyrelsens och samtliga nämnders presidier så lyckades socialdemokraterna hålla Vänsterpartiet och Miljöpartiet utanför. Man enades även om att Bo Carlsson, C, som ”basar” över tre mandat för C, skulle sitta i kommunstyrelsens arbetsutskott. Vänsterpartiet har åtta och Miljöpartiet har fyra mandat.

Hur tänker Marie Dahlin, S, och Bo Carlsson, C, nu inför mandatperioden 2014-2018? Finns det en överenskommelse med de borgerliga partierna M, FP och KD som gäller även den kommande mandatperioden?  Om ingen överenskommelse finns, är de ändå inne på tanken ”det funkade en gång, varför inte försöka igen”.

Är det bakgrunden till att de inte ens bryr sig om att granska ett knepigt yrkande och snabbt och enkelt yrkar bifall? Eller vänder de sig mot det alternativa förslaget bara för att det kommer från Vänsterpartiet? Eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.