Förvånas jag?

Nej, verkligen inte, jag förvånas inte särskilt ofta nuförtiden.

Det kom ett mail från kommunhuset:

Demokratiberedningens sammanträde den 23 september är inställt pga få ärenden.  Det blir heller inget presidium idag 9 september. (Mailet kom på uppdrag av ordföranden Peter Göthblad, FP.)

Demokratiberedningen ordnade en medborgardialog, i början av juni. Den dialogen ordnades med anledning av kommunfullmäktiges beslut från november 2012:

”Kommunfullmäktige beslutar att, med beaktande av intentionerna i motionen, ge Demokratiberedningen i uppdrag att under 2013 utforma och genomföra ett tillfälle där medborgarna får möta och ställa frågor till representanter från de partier i Kommunfullmäktige och att det sedan tas ställning till om det bör bli ett återkommande inslag i Vänersborgs kommun och därmed är motionen besvarad och avslutad för Kommunfullmäktiges del. ”

Jag vet att M och FP yrkade avslag på motionen. Men Demokratiberedningen har väl ett uppdrag, eller hur? Det finns mer för demokratiberedningen att göra, men visst, då förutsätter det en annan inställning till vilken roll beredningen egentligen borde ha. Kväva debatten, föra en låtsas-debatt och låtsas-tillvaro, eller vad är det frågan om, Peter Göthblad?

En reaktion på ”Förvånas jag?

 1. Vänersborgare

  Kära ordförande för demokratiberedningen:

  Vad sägs om SCB medborgarundersökning vars index sjunker för Vänersborgs kommun varje gång den genomförs. Så här står det på VBG´s hemsida efter 2011 års SCB medborgarundersökning:
  Det sammanfattande SCB-indexet blev 32 att jämföra med 41 i övriga undersökta kommuner. Särskilt lågt ligger Vänersborg vad gäller förtroende för våra politiker. Även jämfört med tidigare gjorda undersökningar i Vänersborg har indexet sjunkit.
  Kommunalrådet Gunnar Lidell kommenterar resultatet och säger bland annat följande:
  -Det är alarmerande att förtroendet för oss politiker ligger på en låg nivå. Det är en demokratifråga och något som alla politiker måste ta till sig och som vi måste jobba hårt för att förbättra.

  Beredningens ”att göra lista” är så lång att Peter Götblad borde kalla till möte minst en gång i månaden året runt.

  Utvärdera och föreslå åtgärder på samtliga mätpunkter utifrån senaste SCB – medborgarundersökningar.
  Utarbeta plan för vad som ska ske efter beslut om medborgardialog.
  Mål och anvisningar för medborgardialog.
  Dialog på andra platser i kommunen än Gågatekrysset och Aqua Blå ?.

  Här är lite av innehållet i demokratiberedningens broschyr lämnad till oss medborgare:
  De folkvaldas demokratiberedning. Medborgarnas demokrati.
  Beredningen har egna idéer och tar egna initiativ. Hur demokratin fungerar i kommunen berör alla medborgarna. Kommunen styrs demokratiskt men demokratin erövras också varje dag och kan alltid utvecklas.
  Detta arbetar Demokratiberedningen med: Former för medborgarnas delaktighet, valmöjligheter och integrera dialogen med medborgarna i styrprocess och verksamhetsutveckling.
  Utveckling av det politiska ledarskapet, uppdraget som förtroendevald och fritidspolitikerns roll i det politiska systemet.
  Förnyelse av den kommunala demokratin.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.