Vad är det som går fel?

Kommunfullmäktige förväntas besluta Mål- och resursplanen för 2014 vid sitt möte 12 juni. Sedan februari har kommunens budgetberedning överlagt. Alla nämnder har behandlat sin del av förslaget. Presidierna har träffat budgetberedningen efteråt.

Vad vet vi nu? Det finns ett förslag från Gunnar Lidell (M). Kommunstyrelsens ordförande är troligen överens med Johan Ekström (FP). James Bucci (V) har förklarat att han inte ställer upp på förslaget. Vänsterpartiet har i flera nämnder framfört andra tankar som inte fått gehör hos Gunnar Lidell. Vad de övriga två ledamöter i budgetberedningen vill vet vi inte. Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) har anmält att deras förslag kommer vid kommunstyrelsens möte den 28 maj.

kommunstyrelsen 8 maj talas inte om 2014, några ärenden gäller istället en tillbakablick på 2012. På kommunstyrelsens arbetsutskott 13 maj finns punkten ”Beslut om Mål- och resursplan 2014-2016” – men något har blivit fel, endast texten om den nya Renhållningstaxan och Ändringen av torghandelsstadgan redovisas.

8 maj får de fackliga organisationerna budgetinformationen, en vecka senare förhandlar facket med arbetsgivaren Vänersborgs kommun. Det slutar förmodligen med att man inte är överens. Det är klart man inte är. Men facket hade säkerligen velat veta vilka alternativa förslag som behandlas i fullmäktige.

Vad kan hända? Vad kommer att hända? Det mest troliga tycks vara följande: Socialdemokraterna lägger ett eget förslag som inte tar riktig hänsyn till Vänsterpartiets starka satsning på förskolan, skolan och den sociala omsorgen. Därmed stängs vägen till förra årets överenskommelse. Lidells förslag och Socialdemokraternas förslag är inte samma. Inget förslag samlar således en majoritet. Då kommer S och de tre borgerliga partierna M, FP och KD överens om två punkter:

a)     Vi lovar att tolerera att vi kan fortsätta med att anklaga varandra för bristande vilja att se till ”Vänersborgs bästa”.

b)    Man kompromissar kring siffrorna i budgeten: (S) får som de vill 55-60 % och minialliansen 40-45 %.  Ingen skjuter den andra i sank. Med andra ord – såsom det har varit under hela förra mandatperioden, fast denna gången med omvända roller. Beslutet från 2012 skall dock inte få lov att upprepas.

Är något fel? Nej, så gör man i Vänersborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.